Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:55 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Petrolul din zona Insulei Serpilor, concesionat inainte de decizia de la Haga

ro

04 Feb, 2009 13:53 1530 Marime text

Imediat ce României i-a revenit în urma procesului de la Haga, insula Şerpilor, a ieşit la iveală o hotărâre de Guvern prin care petrolul şi gazele din jurul insulei este deja concesionat.

Astfel, printr-o Hotărâre de Guvern, emisă de Guvernul Tăriceanu (Hotărâre nr. 1446 din 12/11/2008), petrolul şi gazele din jurul Insulei Şerpilor au fost concesionate unei firme, Midia  Resources SRL, firmă cu un capital social de doar 200 de lei. Potrivit bilanţului pe 2007 al acestei firme arata ca nu are angajaţi iar cifra de afaceri a fost 0 lei. Midia Resources SRL nu are sucursale, nu are sedii secundare şi nu are administratori cenzori persoane juridice. Anexele Hotărârii de Guvern emise de Guvernul Tăriceanu sunt secrete.

Potrivit hotnews.ro, fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu a refuzat să comenteze informaţia spunând că nu cunoaşte detalii despre clauzele secrete ale acelei HG şi că mai multe informaţii vor trebui să dea acum actualii guvernanţi.

Mihai Gherman, director general adjunct al ANRE, a declarat la postul Realitatea TV că fostul premier nu a încheiat un contract nou de concesiune cu cei de la Sterling Resources ci doar a validat un act adiţional care consfinţea un contract încheiat cu câţiva ani înainte. (Hotărârea nr. 1446 din 12/11/2008 privind aprobarea Actului adiţional nr. 11 la Contractul de explorare şi împărţire a producţiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia).

În textul hotărârii, publicate în Monitorul Oficial nr. 780 din 21/11/2008, se evidenţiază că se aprobă Actul adiţional nr. 11 la Contractul de explorare şi împărţire a producţiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia, încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Sterling Resources Ltd. În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 31 alin. (3) din Legea petrolului nr. 238/2004, cu modificările şi completările ulterioare. La articolul 1, se specifică următoarele: „Se aprobă Actul adiţional nr. 11 la Contractul de explorare şi împărţire a producţiei pentru perimetrele XIII Pelican şi XV Midia, încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, în calitate de concedent, şi Sterling Resources Ltd., în calitate de concesionar, prevazută în anexa*) care face parte integrantă din prezenta hotărâre."

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii