Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:26 16 07 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste două treimi dintre persoanele sub 50 de ani suferă de herpes

ro

31 Oct, 2015 01:26 958 Marime text
Două treimi dintre persoanele sub 50 de ani din întreaga lume sunt afectate de virusul herpesului de tip 1, o infecție incurabilă aflată la originea herpesului și, uneori, a herpesului genital, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), informează agenția France Presse. "Peste 3,7 miliarde de oameni sub 50 de ani sau 67% din populație (sub 50 de ani) sunt infectați cu un tip al virusului herpes simplex (HSV-1)", a explicat OMS într-o declarație.
 
Acest virus, care se transmite în principal prin contact cu particule de virus prezente în herpeși, salivă și pe suprafața cavității bucale, pe buze sau perioral, afectează chiar 87% din populația sub 50 de ani din Africa și 75% în regiunea Mediteranei de Est, potrivit unui studiu al OMS, citat de Agerpres.
 
În Europa, au virusul 69% dintre femeile sub 50 de ani și 61% dintre bărbații sub 50 de ani. Zona celor două Americi este cel mai puțin afectată: 49% dintre femeile sub 50 de ani și 39% dintre bărbați. Mai puține persoane din țările cu venituri mari sunt infectate cu HSV-1 în copilărie, probabil din cauza unei igiene mai bune, a mai indicat raportul. Cu toate acestea, ele sunt mai expuse riscului de herpes labial prin practicarea sexului oral când devin active din punct de vedere sexual.
 
Există două tipuri de virus herpetic: virusul herpes simplex tip 1 (HSV-1) și virus herpes simplex tip 2 (HSV-2), ambele fiind "foarte contagioase și incurabile", potrivit agenției specializate a ONU. Herpesul HSV-2, care are, în principal, transmitere sexuală, este principala cauză de herpes genital. Aproximativ 417 milioane de oameni între 15 și 49 de ani sunt infectate cu acest virus, potrivit OMS. Însă noile estimări ale OMS demonstrează că totuși și HSV-1 este o cauza majoră de herpes genital.
 
Aproximativ 140 de milioane de persoane cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani sunt infectate cu herpes genital de tip HSV-1 în America, Europa și Pacificul de Vest, se arată în raport. AFP amintește că pe piață există medicamente antivirale pentru a ajuta la reducerea severității și frecvenței simptomelor, dar acestea nu pot vindeca infecția. În același timp, menționează că sunt în curs de cercetare mai multe vaccinuri și agenți microbicizi pentru distrugerea acestui virus.
 

surse foto: wikipedia

Ti-a placut articolul?

Comentarii