Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:53 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste 70% dintre familiile celor aflaţi în moarte cerebrală acceptă donarea de organe

ro

17 Jul, 2015 00:04 963 Marime text
 
”Rata de acceptare a donării de organe de familiile celor aflaţi în moarte cerebrală este de peste 70%. Nimic nu poate fi mai generos decât gestul familiei care află că ruda lor în viaţă de dimineaţă a ajuns într-o secţie de ATI, nu poate fi salvată pentru că s-a instalat moartea cerebrală. Un om căruia nu îi mai merge creierul este un om mort. El poate fi ţinut în viaţă doar pe aparate pentru donarea de organe”, a anunţat academicianul Ioanel Sinescu, astăzi, de Ziua Donatorului de Organe, sărbătorită la Institutul Clinic Fundeni.
El a vorbit despre primul transplant făcut la Fundeni, în 13 februarie 1980, moment ce a deschis era transplantului renal în România. "Nu există transplantare fără donare. Listele de aşteptare foarte lungi generează şi poveştile privind vânzarea de rinichi, de ficat, de ochi. Sunt poveşti. Aşa ceva nu se poate întâmpla, aşa ceva înseamnă închisoare pe viaţă. Sunt istorii sau disperarea unor oameni săraci. Dar nu se întâmplă. Donatorul în moarte cerebrală este cel care furnizează organe. Donarea este umanitară, de regulă nu se ştie cine este donatorul şi nici primitorul", a mai spus academicianul Sinescu.
Gheorghe Tache, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România, a spus că pe listele de aşteptare pentru un transplant sunt în prezent peste 3.500 de persoane. El a mai spus că, împreună cu o echipă de 20 de voluntari, merge în ţară pentru promovarea donării.
La rândul lui, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a spus că ziua are o dublă semnificaţie: să nu fie uitaţi donatorii, cei cărora le este datorată viaţa a mii de bolnavi, şi doctorii, cei care au făcut posibil ca oamnii să trăiască.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii