Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:33 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pericolele de lângă noi - de la blocuri izolate cu polistiren până la cluburile din subsoluri (video)

ro

01 Nov, 2015 12:04 2408 Marime text
Drama petrecută recent în Bucureşti readuce în atenţie situaţia dezastruoasă din România când vine vorba de safety şi emergency response plan, scrie urban-constanta.blogspot.ro.
Situaţia clubului bucureştean Colectiv nu e singulară. 80% dacă nu chiar 90% din cluburile pentru hipsteri şi rockeri sunt în aceeaşi situaţie. Să nu fiu înţeles greşit nu am nimic nici nu rockerii nici cu hipsterii. Mulţi dintre ei sunt oameni excepţionali. Problema o am cu cei care deţin cluburile. Şi care gândesc :" Fac ceva pentrut rockeri/hipsteri că ăştia nu-s prea pretenţioşi, arunc 2-3 lanţuri pe pereţi, 3-4 cutii din lemn şi o cortina de pânză şi ia uite ce mişto a ieşit şi m-a costat şi foarte puţin." E nepăsare, ignoranţa şi lipsa de respect faţă de clienţi.
Deschid cluburi în subsoluri dubioase prin clădiri vechi neconsolidate sau fabrici abandonate, că aşa e la modă.
Subsoluri în care se intră pe scări înguste/spirală cu o singură uşa de acces de lăţimea uşii din dormitorul meu. Nu numai un incendiu, dar orice nenorocire s-ar întâmplă genul asta de subsoluri devin capcane ale morţii. De ce aproape toate cluburile de fiţe nu au asemenea probleme? Pentru că băieţii au băgat bani grei în ele şi chiar dacă sună cinic, când faci un club de fiţă ştii cui te adresezi şi nu poţi să rişti genul asta de situaţii. Că dacă păţeşte ceva copilul unei persoane foarte influenţe ai dat de dracu tu şi încă 3 generaţii după ţine.
 
Şi da în astfel de cluburi şi puburi de prin subsoluri vin să cânte foarte mulţi artişti talentaţi şi foarte talentaţi. Vin aici pentru că nu sunt în sfera de interes a mass-media şi la fel că toţi oamenii au nevoie de bani şi astfel de locaţii le oferă un venit, mic ce-i drept, dar un venit.
 
Cum spuneam situaţia din clubul Colectiv se poate repetă oricând şi oriunde în ţară. Dacă facem o listă găsim lejer vreo 8-9 cluburi şi pub-uri din Constanţa unde în orice moment se pot întâmplă astfel de tragedii.
 
Imediat după tragedie, în weekendul acesta multe cluburi şi puburi au anunţat că închid din solidaritate. De fapt închid pentru că se ştiu cu muscă pe căciulă şi se tem de un val de controale care va fi cel mai probabil declanşat în zilele ce urmează.
 
Însă vină nu e numai a patronilor. E o vină colectivă. E vină legislaţiei care permite funcţionarea cluburilor în astfel de locaţii, lipsa unui sistem corect de inspecţie, lispa unor building codes stricte.
 
Şi nu putem trece cu vederea ineficientă sistemului de urgenţe când vine vorba de cazuri serioase: Apuseni, Lacul Mamaia, Maternitatea din Bucureşti, Club Colectiv. Ce ne facem dacă vine un cutremur serios? Există un ERP - Emergency Response Plan? Şi dacă da, l-a citit cineva sau stă uitat prin sertare cu trei degete de praf pe el?
 
Însă cluburile cu o singură uşa de acces nu sunt singurul risc. Mi de blocuri din România trec printr-un amplu proces de anvelopare. Până aici nimic rău. Avem şi două menţiuni.
 
Prima: blocurile cu pereţii din cărămidă de tip porotherm nu au nevoie de izolaţie suplimentară
A două: izolarea tehnică prin metodă sandwich adică profile metalice montate pe exterior şi pe profile prinse finisaje: gresie, marmură, alucubond, sticlă sablată, lemn tratat ignifug etc, iar între finisaje şi perete se montează vată minerală.
 
Ei bine problema este că la noi s-a făcut masiv o izolare cu polistiren a blocurilor. O metodă ieftină da, însă cu multe minusuri. Eficientă durează maxim 10-15 ani, aspectul exterior ce lasă de dorit, tencuiala murdarindu-se foarte repede, Constanţa fiind zona umedă apare mucegaiul şi cel mai important în caz de incendiu blocurile vor arde că o torţa, iar focul într-un astfel de caz se propagă la interior prin geamurile sparte şi dacă în încăpere este o ţeavă de gaz sau o butelie se va produce o nenorocire.
 
De altfel pentru nici o astfel de anvelopare cu polistiren pompierii NU dau autorizaţii.
 
Să luăm că exemplu acest bloc cu 8 etaje din Constanţa. Dacă ar porni un incendiu la parter în maxim 40 de secunde întreg blocul ar arde că o torţa.
Priviţi acest bloc turn din Franţa, aproximativ 20 de etaje. A fost nevoie de 90 de secunde pentru ca incendiul să cuprindă toată faţada.



Articol preluat integral de pe urban-constanta
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii