Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:42 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pericol exploziv pe Dunăre O mină antipersonal a explodat după ce a fost luată de ape

ro

21 May, 2014 18:09 2414 Marime text
O mină antipersonal care datează din timpul războiului din anii 1990 a fost luată de ape şi a explodat în Bosnia, transmite B1 TV.

Incidentul este privit ca un nou pericol pentru sinistrații din Balcani, regiune care începe să evalueze pagubele celor mai grave inundații de peste un secol, scrie AFP.

„În regiunea Brcko, din nordul ţării, apele au deplasat un câmp de mine antipersonal, iar una dintre ele a explodat în noaptea de marţi spre miercuri, fără să provoace victime”, a anunţat Agenţia naţională pentru deminare (BHMAC), potrivit B1 TV.

Ploile torenţiale care s-au abătut în ultimele zile asupra Bosniei şi Serbiei au generat inundaţii castastrofale, provocând aproape 50 de morţi.

Pericol exploviz pe Dunăre!

Amintim că la sfârșitul săptămânii trecute, newser.com scria că Bosnia este amenințată de un nou pericol, tot ca urmare a inundațiilor, care au scos la suprafață minele din timpul războiului.

Autoritățile și-au petrecut două decenii în încercarea de a descoperi un milion de mine plantate în timpul războiului din Bosnia, dintre anii 1992-1995. Înainte de inundații, aproape 120.000 de mine erau încă plantate în 9.416 de câmpuri minate marcate.

În urma inundațiilor, care au săpat malurile râurilor și au alimentat alunecări de teren, au fost descoperite mai multe semne de avertizare teren minat și mine neexplodate, scria newser.com.

Dezgroparea minelor din Bosnia ar putea crea o problemă internațională pentru că apa de la inundații transportă explozibilul în aval. Afluenții din Bosnia alimentează râul Sava, care merge de-a lungul frontierei Croației și se varsă în Dunăre, în Serbia. Apoi Dunărea curge de-a lungul granițelor Bulgariei și României și se varsă în Marea Neagră.

Experții avertizează că minele ar putea fi luate de apă și duse în țările din jumătatea de sud-est a Europei. Există și scenariul potrivit căruia explozibilul ar putea rămâne blocat în turbinele unui baraj hidroelectric .

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii