Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:23 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pericol de recesiune economică în Elveţia, din cauza aprecierii francului

ro

08 Feb, 2015 13:50 1452 Marime text
Economia Elveţiei ar putea înregistra unul sau două trimestre de contracţie, pe fondul aprecierii francului elveţian faţă de euro şi dolar, în urma deciziei băncii centrale de a elimina plafonul minim de 1,2 franci/euro, a declarat preşedintele Băncii Elveţiei, Thomas Jordan.
 
"Creşterea economiei va fi cu siguranţă mai slabă decât am estimat în luna decembrie şi este posibil să avem unul sau două trimestre de scădere economică", a afirmat Jordan, potrivit Wall Street Journal, preluat de Mediafax.
 
El a precizat că oficialii băncii centrale elveţiene sunt conştienţi că decizia de a lăsa liber cursul franc/euro a cauzat dificultăţi economiei şi companiilor naţionale, dar că este prea devreme pentru a aprecia în mod corect efectele negative ale acestei măsuri.
 
Jordan a afirmat că depinde de companiile elveţiene cum se vor adapta la noile condiţii de pe piaţă şi dacă vor face anumite ajustări în ceea ce priveşte numărul de ore lucrate şi plata acestora.
 
Şeful băncii centrale consideră că francul este "în mod clar supraevaluat" la cursul actual, de aproximativ 1,05 franci pentru un euro, şi a precizat că Banca Eleveţiei va monitoriza evoluţia pieţei valutare.
 
Banca Elveţiei a decis la jumătatea lunii ianuarie să elimine plafonul minim de 1,2 franci/euro, măsură adoptată în luna septembrie 2011. Imediat, francul s-a apreciat cu până la 38% faţă de dolar şi 41% faţă de euro, ceea ce a făcut ca fonduri speculative şi case de brokeraj din întreaga lume să înregistreze pierderi masive.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii