Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:47 24 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Percheziții la persoane bănuite de înșelăciuni prin metoda „Accidentul”

ro

01 Apr, 2016 15:20 673 Marime text
 
Poliţiştii din Călăraşi cercetează patru persoane, bănuite că ar fi înșelat mai multe persoane prin metoda „Accidentul”.
  
Poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi au efectuat, ieri, trei percheziţii, într-un  penitenciar, în judeţul Călăraşi şi în municipiul Bucureşti, la persoane bănuite de înşelăciuni prin telefon. Din cercetări a reieșit că, în perioada ianuarie – februarie 2016, 4 bărbați ar fi înşelat mai multe persoane din judeţul Călăraşi, cu vârste între 55 – 76 de ani, prin metoda “Accidentul”.
 
Recomandându-se a fi medici, aceştia ar fi contactat telefonic victimele, le-ar fi anunţat că rudele lor au fost implicate în accidente rutiere şi le-ar fi solicitat sume cuprinse între 2.000 și 12.000 de lei, pentru efectuarea unor intervenţii chirurgicale.
 
Cei patru bărbați, cu vârste între 28 şi 52 ani, dintre care unul aflat în executarea unei pedepse privative de libertate, sunt cercetați sub aspectul comiterii infracțiunii de înșelăciune. Față de 3 dintre aceștia s-a dispus măsura reținerii pentru 24 de ore, urmând să fie prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă. Cercetările sunt continuate pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale.
 
La acțiuni au participat luptători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale Călăraşi şi  funcţionari din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
 
Pentru a nu deveni victime ale acestui tip de infracţiune, Poliţia Română vă recomandă:
 
Nu oferiţi date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutorul de la capătul firului.
 
Nu daţi curs instrucţiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute, care pretind că au calităţi oficiale.
 
Notaţi numărul de telefon de pe care aţi fost contactat sau de la care aţi primit mesajul de tip SMS, numele persoanei care vă contactează, calitatea în care se prezintă şi păstraţi atât apelurile cât şi mesajele SMS, pentru ca aceste date să poată fi verificate de către organele de cercetare penală, în eventualitatea în care aţi fost deja prejudiciaţi.
 
CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI ?
 
Pentru a evita să deveniţi victima unei infracţiuni de înşelăciune, având acest mod de operare intitulat generic “accidentul”, este bine să analizaţi cu atenţie informaţiile primite şi să vă puneţi câteva întrebări elementare referitoare la veridicitatea lor.
 
Înainte de a vă oferi ajutorul, aveţi în vedere şi următoarele aspecte:
 
În caz de accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări.
 
Orice accident de circulaţie are două variante de soluţionare:
 
1) depunerea unei plângeri la unitatea poliţie, care se va ocupa mai departe de cazul respectiv sau
 
2) înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.
 
Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală şi nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale.
 
De asemenea, trebuie să cunoaşteţi faptul că, în conformitate cu reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav este, de obicei, doar anunţat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru.
 
Chiar dacă ar putea exista alte surse, care să transmită informaţia înainte ca aceasta să vă parvină în mod oficial, datele trebuie verificate înainte de a întreprinde orice acţiune.
 
În cazul în care sunteţi martorul unei infracţiuni sau victima acesteia, apelaţi în cel mai scurt timp numărul de urgenţă 112 şi reţineţi cât mai multe detalii.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii