Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:11 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Percheziţii la persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani

ro

18 Jun, 2015 08:02 1650 Marime text
 
În această dimineață, sub coordonarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor Economice - IGPR, poliţişti ai IPJ Buzău și ai IPJ Galați efectuează 20 de percheziţii la locuinţele unor persoane bănuite de evaziune fiscală și spălare de bani. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este de peste 1.500.000 de lei.

La data de 18 iunie, polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Buzău și Galaţi efectuează 20 de percheziţii la locuinţele şi sediile sociale ale unor societăţi comerciale deținute de mai multe persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Vor fi puse în aplicare 11 mandate de aducere.

În fapt, în perioada 2010 - 2014, 11 persoane, având calitatea de reprezentanţi legali (asociaţi, administrator, împuterniciţi) a cinci societăţi comerciale, ar fi pus la punct un circuit infracţional evazionist, bazat pe un sistem financiar – bancar fraudulos.

În activitatea infracțională ar fi fost angrenate mai multe societăţi comerciale controlate de către persoanele bănuite, în mod direct sau prin persoane interpuse.

Cei în cauză ar fi dispus înregistrarea, în contabilitatea firmelor controlate, a mai multor facturi fiscale, emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive (reprezentând cheltuieli cu achiziţia de material de construcţii și cereale), în valoare totală de 4.751.933 de lei, având drept consecinţă sustragerea de la plata obligaţiilor către bugetul de stat.

De asemenea, în aceeaşi perioadă, nu ar fi evidenţiat venituri în valoare de 945.741 de lei, prin aceasta sustrăgându-se de la plata impozitului pe profit şi a TVA.

Prin aceste operaţiuni fictive ar fi prejudiciat bugetul general consolidat al statului cu peste 1.500.000 de lei.

Ulterior, prin intermediul societăţilor controlate ar fi fost supuse procesului de spălare a banilor toate aceste sume, prin efectuarea mai multor operaţiuni și tranzacţii financiare, constând în depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate cu ajutorul cardurilor bancare.

Astfel, prin această metodă ar fi fost disimulată adevărata natură a provenienţei şi circulaţiei a banilor, cunoscându-se faptul că proveneau din săvârşirea de infracţiuni de evaziune fiscală.

Activitățile se desfășoară într-un dosar aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii