Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:51 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Percheziţii domiciliare în mai multe judeţe. Este vizată o grupare de hackeri

ro

27 Nov, 2012 12:56 1555 Marime text
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul D.C.C.O. - S.C.C.I., au procedat la destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 16 persoane, specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice.

În acest sens, în cauză sunt efectuate un număr de 36 de percheziţii domiciliare în municipiile Bucureşti, Braşov, Galaţi, Timişoara şi în judeţele Vâlcea şi Ilfov.

Membrii grupării au obţinut beneficii financiare substanţiale din desfăşurarea unei vaste activităţi infracţionale de criminalitate informatică, ce a constat în accesarea ilegală a mai multor sisteme informatice, sustragerea de date confidenţiale sau nedestinate publicităţii, precum şi efectuarea de operaţiuni frauduloase cu instrumente de plată electronică.

Invinuitii au utilizat mai multe societăți comerciale, având ca obiect de activitate furnizarea unor servicii IT, pentru crearea și întreținerea unei infrastructuri informatice care să permită accesul fără drept, cu încălcarea măsurilor de securitate și cu scopul obținerii de date informatice, în sistemele informatice aparținând unor companii străine cunoscute, de tip benzinării sau magazine alimentare.

Membrii grupării acţionau în vederea interceptării fără drept a transmisiilor de date informatice nepublice între sistemele implicate în realizarea/autentificarea plăţilor cu cărţi de credit, cu ajutorul unor aplicații special concepute în acest sens, instalate fără drept pe sistemele informatice vizate.

Conform instrucţiunilor aplicaţiei de interceptare, datele de identificare ale instrumentelor de plată electronice (cărţi de credit) capturate fie se salvau local și ulterior erau transferate, fie se retransmiteau automat pe servere dedicate sau în conturi de email, de unde erau ulterior descărcate în scopul transmiterii/vânzării către alte persoane ori în vederea contrafacerii și utilizării frauduloase a acestora.

Cu titlu de exemplu, în perioada decembrie 2011 - octombrie 2012 prin intermediul unui "magazin" virtual specializat s-au vândut un număr de 68.000 Carduri pentru preţul de 4 USD/card, învinuiţii obținând un profit de 270.000 USD.

Urmare a activităţii infracţionale desfăşurate de către învinuiţi au fost efectuate operaţiuni frauduloase cu un număr de 500.000 de instrumente de plată electronică, totalizând o valoare de peste 25 milioane USD.

La sediul D.I.I.C.O.T. vor fi aduse în vederea audierii 20 de persoane, faţă de care se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor prev. de art.7 al.1 rap. la art.2 lit.b pct.18 din Legea nr.39/2003, art. art.42 al.1,2,3, art. 43 alin.1, art. 44 al.1, art.46 al.1 lit.a și b din Legea nr. 161/2003 şi art.27 al.3 din Legea nr.365/2002.

Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către SRI.

Actiunea a fost efectuata cu sprijinul ofiterilor de politie judiciara din cadrul BCCO Brasov, BCCO Galati, BCCO Timisoara, SCCO Valcea si lucratorilor din cadrul Jandarmeriei Romane.

Facem precizarea că faptele învinuiţilor urmează a fi analizate prin raportare la prevederile art. 66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii