Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:43 25 06 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Percheziţii DIICOT la membrii unei grupări infracţionale specializată în infracţiuni de evaziune fiscală

ro

25 Mar, 2015 08:31 1174 Marime text
Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrala  împreună cu  polițişti de frontiera din cadrul  Inspectoratului General al Poliției de Frontieră au efectuat, la data de  24.03.2015, un număr de 8 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor limitrofe, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în infracţiuni de evaziune fiscală, folosire de acte nereale la autoritatea vamală, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada septembrie 2012 - februarie 2013, a acţionat o grupare de criminalitate organizată, formată din administratori ai unor societăți comerciale, funcționari vamali și comisionari vamali, care a avut ca principală preocupare infracţională eludarea plății taxelor vamale și accize datorate bugetului de stat pentru importul unor bunuri.

Astfel, ca mod de operare, membrii grupării au  derulat operaţiuni de import din Dubai, Emiratele Arabe Unite, în România, de înlocuitor tutun pentru narghilea, declarate vamal de către importator ca fiind “săruri parfumate şi alte preparate pentru baie" (nesupuse accizării şi pentru care taxa vamală este de 6,5 %), în scopul sustragerii de la plata accizelor şi taxelor vamale datorate statului.

Totodată, în cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada mai-iunie 2013 membrii grupării au achiziţionat, 5040 kg. „arome de fructe” ( în fapt tutun pentru narghilea) prezentând acte nereale  cu scopul de a eluda plata accizelor şi taxelor vamale datorate statului. S-a reţinut că în scopul eludării obligaţiilor fiscale, membrii grupării au disimulat  restituirea marfii către furnizorul extern (Dubai, Emiratele Arabe Unite, via Turcia). Din probele administrate in cauză rezultă că mărfurile care au făcut obiectul acestei expediții declarate pentru retur   nu au fost scoase de pe teritoriul comunitar fiind  rerutate de la tranzitul inițial şi comercializate către o societate comercială din Bulgaria.  Ulterior, după efectuarea formalitaţilor vamale, marfa a fost reintrodusă pe teritoriul României , prin livrare intracomunitară, catre o societate controlată de către membrii grupării.

Prejudiciul cauzat bugetului general consolidat este de peste 16 milioane lei. La sediul DIICOT- Structura centrală  vor fi aduse, în vederea audierii,  un număr de 10 persoane. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Jandarmeriei Române.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Ti-a placut articolul?

Comentarii