Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:11 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Percheziţii DIICOT în Arad Suspecţii, cercetaţi pentru contrabandă cu ţigări prin Portul Constanţa

ro

12 Jan, 2015 10:12 2917 Marime text
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române au efectuat astăzi, 8  percheziţii domiciliare pe raza judeţului Arad, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate formată din 8 de persoane, specializată în infracţiuni de contrabandă cu ţigări.

Anchetatorii arată că, în cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2014 membrii grupării au constituit un grup infracţional organizat având ca scop desfăşurarea de activităţi pe linia contrabandei cu ţigări provenite din state din Orientul Mijlociu, care erau  introduse ilegal în România prin Portul Constanţa, fiind disimulate prin metoda „capac”, în diferite containere, printre alte mărfuri importate legal.

Sumele de bani necesare achiziţionării cantităţilor de ţigări, efectuării formalităţilor vamale şi transportului acestora până la destinaţie erau achitate de iniţiatorii grupului infracţional, se arată într-un comunicat DIICOT remis astăzi redacţiei.

“Astfel, există suspiciunea că în data de  26.08.2014 unul dintre liderii grupării s-a deplasat în Emiratul Dubai, unde a purtat negocieri cu sursa de aprovizionare din zonă, convenind livrarea unei cantităţi de circa 400 baxuri de ţigarete marca "M”, la preţul de 90 Euro/bax. Marfa achiziţionată a fost  transportată pe cale maritimă în Portul Constanţa, sub aparenţa unor importuri legale de mărfuri, în speţă “oale de inox”. Cantitatea de ţigări trebuia iniţial să fie expediată pe numele unei societăţi comerciale din  Dubai / Emiratele Arabe Unite, societate folosită ca paravan de filiera internaţională şi în alte operaţiuni similare.”, mai susţin procurorii în documentul citat.

Societatea respectivă a intrat însă în atenţia autorităţilor de implementare a legii din Europa ca fiind implicată în traficul ilegal cu ţigări, după ce, în cursul lunii septembrie 2014, în portul Felixtowe, autorităţile britanice au identificat un container care avea ca expeditor aceeaşi societate comercială şi destinatar firma britanică R.D Ltd, iar în urma controlului au descoperit că acesta era încărcat cu ţigări de contrabandă (9.000.000 ţigarete). Astfel, membrii grupării s-au reorientat şi au decis ca baxurile de ţigări să fie expediate prin intermediul altei societăţi paravan, mărfurile fiind introduse în ţară în acest mod.
Prejudiciul produs bugetului de stat prin activitatea infracţională este de 2.132.699 lei (circa 475.000 euro).

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timişoara vor fi aduse 10 persoane în vederea audierii.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

“Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.”, potrivit comunicatului DIICOT.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii