Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:56 25 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Patronatele și sindicatele din industria alimentară ameninţă cu proteste

ro

04 Feb, 2016 17:54 557 Marime text
Patronatele și sindicatele din industria alimentară vor picheta, în data de 9 februarie, sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), ca urmare a problemelor generate de obligațiile pe care producătorii trebuie să le respecte, în sensul achitării unei penalități de 2 lei pentru fiecare kilogram de deșeu de ambalaj necolectat și nereciclat. 

Anunțul a fost făcut de Emil Dumitru (foto), președintele Federației Naționale a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România - Pro Agro, astăzi, într-o conferință. Acesta spune că protestul va avea loc în Piața Constituției, începând de la ora 11,00, iar potrivit organizatorilor sunt așteptate peste 2.500 de persoane.
 
La rândul său, Ștefan Nicolae, președintele Agrostar — Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură, Alimentație, Tutun, Domenii și Servicii Conexe, speră că ”atunci măcar doamna ministru (a Mediului, Cristiana Pașca Palmer, n.r.) se va trezi și va dori să bea cu noi o cafea, și să-i prezentăm soluțiile pe care le avem”.
 
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristina Pașca Palmer, a declarat, ieri, după ședința săptămânală de Guvern, referitor la scandalul reciclării ambalajelor, că va avea loc o întâlnire tehnică între ministere și discuții cu producătorii în vederea identificării unor soluții pe acest subiect.
 
Patronatele și sindicatele din industria alimentară au solicitat, în data de 25 ianuarie, suspendarea obligației de plată a contribuției privind reciclarea ambalajelor până la crearea unui cadru legislativ "transparent, echitabil și controlabil" pentru toți actorii din lanțul de reciclare, solicitând la unison demiterea ministrului Mediului pentru proasta gestionare a sistemului de colectare și reciclare și lipsa de control a autorităților.
 
Reprezentanții industriei de conserve din România și cei din piața laptelui au afirmat că plata taxei de reciclare de 2 lei/kilogramul de ambalaj va aduce falimentul multor fabrici de profil și disponibilizarea a peste jumătate dintre angajați din aceste sectoare, toate aceste costuri urmând să fie plătite din buzunarele consumatorilor.


sursa foto: agrointel.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii