Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:31 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Partidul M10 susţine votul prin corespondenţă transparent şi operativ

ro

15 Sep, 2015 13:14 1322 Marime text
Partidul M10 atrage atenţia opiniei publice şi Comisiei de Cod Electoral asupra necesităţii aprobării de urgenţă a legii votului prin corespondenţă, pentru ca inclusiv românii din diaspora să îşi poată exprima în bune condiţii, transparent şi operativ, opţiunile politice în cadrul scrutinelor locale şi generale care vor avea loc anul următor.
 
Pentru a putea fi aplicabilă la următoarele alegeri, legea votului prin corespondenţă trebuie adoptată până la 31 octombrie 2015, conform Curţii Constituţionale şi în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia.
 
„Alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014 au arătat lipsa de voinţă politică şi incapacitatea executivului de la acel moment în a asigura pentru toţi românii din diaspora condiţiile necesare exercitării dreptului la vot, garantat prin Constituţie. Românii din diaspora au fost umiliţi, fiind obligaţi să aştepte ore în şir la cozi pentru a putea vota”, se precizează într-un comunicat remis ZIUA de Constanţa. 
 
Prin urmare, M10 propune următoarele principii referitoare la votul prin corespondenţă, care trebuie introduse în proiectul de lege:

1. Înregistrarea în Registrul alegătorilor prin corespondență să fie făcută o singură dată şi să permită votul la oricâte runde de alegeri. Reînregistrarea să fie necesară doar la expirarea documentelor atașate cererii de înscriere sau la schimbarea adresei de corespondenţă.
2. Înregistrarea în Registrul alegătorilor prin corespondenţă să se poată face simplu, necesarul de acte să fie redus la minimum.
3. Termenele limită impuse pentru transmiterea de autorităţile electorale a documentaţiei necesare exprimării votului, respectiv pentru transmiterea de către votanţi a opţiunii lor electorale trebuie să fie realiste și să nu împiedice exprimarea votului.

4. Termenele limită impuse pentru transmiterea de autorităţile electorale a documentaţiei necesare exprimării votului, respectiv pentru transmiterea de către votanţi a opţiunii lor electorale trebuie să fie în acord cu termenele prevăzute de legile electorale specifice fiecărui tip de scrutin (prezidenţial, parlamentar, europarlamentar, local, referendum).
5. Introducerea în legislaţie a unor măsuri care să permită controlul, verificarea independentă şi observarea fiecărui pas al procesului de vot prin corespondenţă (de exemplu, posibilitatea verificării de către cetăţean a înregistrării de autorităţile electorale a votului exprimat).
6. Introducerea în legislaţie a unor măsuri de prevenire a fraudei electorale prin metode specifice acestei modalităţi de exercitare a votului.
7. Permiterea exercitării votului prin corespondență și la alegerile locale, pentru cetățenii români rezidenţi în străinătate, care şi-au păstrat şi domiciliul în țară.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii