Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:54 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parlamentul European activează Articolul 7 împotriva Ungariei. Ce înseamnă această acţiune

ro

12 Sep, 2018 15:17 1759 Marime text


Parlamentul European a votat miercuri începerea procedurii de sancţionare a Ungariei pentru încălcarea regulilor democratice, anunţă Reuters. După un vot tensionat, majoritatea parlamentarilor europeni au susţinut moţiunea de a activa Articolul 7 împotriva Ungariei. Guvernul lui Viktor Orban este acuzat că a redus la tăcere presa, a atacat ONG-urile şi a subminat independenţa justiţiei.

S-au înregistrat 448 de voturi "pentru", 197 "împotrivă" şi 48 de abţineri.

Un raport al parlamentarului european Judith Sargentini a notat că atacurile lui Orban asupra presei independente, justiţiei, imigranţilor şi refugiaţilor reprezintă un pericol pentru principiile fundamentale ale Uniunii Europene.

Această măsură nu va duce la penalizarea imediată a Ungariei, dar va deschide calea către impunerea unor sancţiuni. Votul înseamnă, de asemenea, că Ungaria va primi un avertisment oficial pentru că a încălcat valorile europene.

Cu toate acestea, este nevoie ca cel puțin 22 din cele 28 de state membre să voteze în favoarea propunerii supranumite „opțiunea nucleară” privind aplicarea prevederilor din Articolul 7. Dacă va intra în vigoare, atunci Ungariei i-ar putea fi suspendat dreptul de vot în instituțiile europene, dar pentru ca acest lucru să se întâmple, este necesară unanimitate de vot.

În decembrie 2017, Comisia Europeană a decis să declanșeze Articolul 7 din Tratatul UE împotriva Poloniei, după ce Guvernul de la Varșovia a adoptat o serie de reforme controversate ale sistemului judiciar.Tot atunci, președintele Klaus Iohannis a avertizat că nu exclude riscul activării articolului 7 în cazul României, la fel cum s-a întâmplat cu Polonia, dacă legile Justiției vor fi adoptate cu modificările care au provocat proteste în toată țara, conform stirileprotv.ro

Sursa foto: Facebook European Parliament

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii