Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:50 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parlamentul britanic, convocat în sesiune extraordinară pentru a-i aduce un omagiu lui Jo Cox

ro

17 Jun, 2016 18:30 2008 Marime text
Premierul britanic David Cameron a lansat astăzi un apel la toleranţă şi la uniune, aducând un omagiu, la Birstall, deputatei laburiste pro-UE Jo Cox, asasinată cu sălbăticie ieri, şi a convocat o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru luni, relatează agenţiile AFP şi Reuters. Cameron s-a deplasat în micul oraş din nordul Angliei unde deputata britanică a fost ucisă.
 

"Astăzi naţiunea noastră este sub şoc. Este un moment pentru a face un pas înapoi şi a reflecta asupra lucrurilor care sunt atât de importante pentru ţara noastră. Suntem 65 de milioane de oameni care trebuie să locuiască împreună, să lucreze împreună, să se asculte. Trăim în pace, într-o economie care este în stare bună, iar toate acestea sunt posibile datorită toleranţei. Doi copii şi-au pierdut mama, un soţ - soţia, iar Parlamentul - unul dintre cel mai strălucitori şi pasionaţi membri ai săi", a subliniat premierul, care a fost însoţit de liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, şi de preşedintele Parlamentului, John Bercow.

 
La rândul său, Jeremy Corbyn a denunţat atacul, considerându-l a fi unul împotriva democraţiei, şi a anunţat că Parlamentul, în vacanţă de miercuri din cauza referendumului de la 23 iunie privind UE, a fost convocat la cererea sa pentru a aduce luni un omagiu lui Jo Cox.
 

"Era o femeie extraordinară. Sunt profund dezamăgit, profund întristat de ceea ce i s-a întâmplat", a declarat liderul opoziţiei.

 
Jo Cox, în vârstă de 41 de ani şi mamă a doi copii mici, a fost ucisă în plină stradă ieri la Birstall, un oraş mic şi liniştit din circumscripţia sa. Potrivit unor martori, agresorul a tras de trei ori asupra deputatei, după care a înjunghiat-o de mai multe ori în timp ce ea se afla căzută la pământ şi plină de sânge. Atacatorul, un bărbat de 52 de ani, a fost arestat la scurt timp după fapte.
Motivul crimei a ;ocat pe toata lumea: tânăra era împotriva ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, iar asasinul era în tabăra pro ieșire. Presa britanică a făcut câteva dezvăluiri în ultimele ore despre ucigașul lui Jo Cox.
 
Numele criminalului este Thomas Mair. Ceea ce s-a aflat despre bărbatul care a omorât-o pe Jo Cox este că avea o legătură strânsă cu neonazismul, fiind adeptul teoriei „naționalismului alb”. Thomas era extrem de indignat că laburiștii britanici au susținut la primăria Londrei un politician musulman, care a fost și ales de altfel. Printre cei care l-au susținut pe Sadiq Khan s-a numărat și Jo Cox.
 
Scott, fratele ucigașului lui Jo Cox, a declarat pentru ziarele și televiziunile britanice că ucigașul nu era deloc o persoană violentă. Fratele asasinului a mai spus că avea serioase tulburări psihice și că le trata cu medicamente în ultima vreme.
 
„Încă nu pot să cred. Fratele meu nu e deloc violent și nu e interesat de politică. Are antecedente de boala psihică, dar a primit ajutor”, a declarat Scott Mair pentru Daily Telegraph.
 
Astăzi, localnicii continuau să depună flori la statuia lui Joseph Priestley, un teolog şi filosof, în centrul oraşului.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii