Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:09 23 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatul pune piedici DNA Parlamentarii au decis ca arestările preventive să fie făcute mai greu

ro

11 May, 2015 18:58 848 Marime text
 
Senatul pune piedici Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Parlamentarii au decis ca arestările preventive să fie făcute mult mai greu, pe baza unor indicii temeinice. Până acum, sintagma folosită în Codul penal era „suspiciuni rezonabile”. Proiectul privind modificarea Codului de procedură penală a fost iniţiat de Guvern, iar amendamentul cu pricina a fost propus de doi senatori PSD şi unul al Partidului Conservator, relatează digi24.ro.

Au fost dezbateri intense pe acest amendament. Cristiana Anghel, senator PC și unul dintre inițiatorii amendamentului, spunea că, în ultimele luni, în România s-au făcut prea multe arestări mergând pe ce spune actualul Cod de procedură penală și anume pe suspiciuni rezonabile.

Senatoarea mai spunea că este mult prea ușor ca un procuror să ceară arestarea și că trebuie un filtru mai mare când procurorul merge în instanță să ceară arestarea preventivă.

Astfel, inițiatorii au înlocuit sintagma de „suspiciune rezonabilă” cu „indicii temeinice rezultate din probe”.

Dacă acest proiect de lege va trece de Camera Deputaților, atunci va intra în vigoare, asta pentru că Senatul este prima cameră sesizată. Ceea ce înseamnă că arestările vor fi mai greu de făcut.

Nicolae Vlad Popa, senator PNL: „O asemenea prevedere nu există în niciun cod de procedură penală din Uniunea Europeană. Știu că aveți probleme penale, dar ascultați-mă, să vă explic despre ce este vorba. Dacă procurorul are suspiciune, în 24 de ore urmează judecată și, la judecată, trebuie să facă probe temeinice, dar, în faza luării unei măsuri preventive, suspiciunea rezonabilă este suficientă”.

Ioan Chelaru, senator PSD: „Aici discutăm de valorile fundamentale ale omului – libertatea. Un minut privat cineva de libertate pentru suspiciune rezonabilă nu poate fi evaluat niciodată de nimeni, nici măcar în fața lui Dumnezeu. Eu cred că propunerea admisă de comisie este să înlocuim termenul de suspiciune rezonabilă cu probe și indicii temeinice”.Sursa: digi24.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Eli 12 May, 2015 11:59 Care-i piedica pusă, în acest caz, de Parlament (deocamdată de Senat)?? Cred că se folosesc prea uşor, slogane de genul ăsta!