Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:22 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Părintele profesor Dumitru Radu a trecut la Domnul

ro

28 Oct, 2014 10:33 2215 Marime text
Unul dintre cei mai mari profesori de teologie sistematică din Biserica Ortodoxă Română a murit în seara zilei de 27 octombrie 2014.

Preotul profesor universitar Dumitru Radu s-a născut în ziua de 29 octombrie 1926, în localitatea Cepari-Cărpiniş, din județul Argeş. A început studiile liceale la seminarul „Negru Vodă” din Curtea de Argeş şi le-a finalizat la „Sf. Nicolae” din Râmnicu Vâlcea (1939-1947). A absolvit studiile universitare la Facultatea de Teologie din cadrul Institutului Teologic Universitar din Bucureşti (1947-1951), continuate de cursuri doctorale, în specializarea Dogmatică. A urmat cursuri la Facultatea de Teologie catolică din Strasbourg și a fost licențiat al Facultății de Limbă şi Literatură română a Universităţii din Bucureşti.  A slujit la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” (Bariera Vergului) din București.

A fost profesor de Teologie sistematică la Institutul Teologic Universitar din București (unde a ocupat și funcția de prorector) și la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanța.

A fost delegat să participe la diferite întruniri cu caracter ecumenic peste hotare: a şaptea Adunare generală a Conferinţei Bisericilor Europene, Congresul profesorilor de teologie ortodoxă de la Atena, întruniri ale Comisiei române de dialog cu Biserica Luterană din Germania şi ale Comisiei mixte Internaţionale pentru dialog teologic între Bisericile ortodoxă şi romano-catolică.  A participat la revizuirea textului „Bibliei”, ediția 1979. A făcut parte din comisia de întocmire a lucrării „Învățătura de credință ortodoxă” (1978). Sub coordonarea sa a apărut, în anul 1986, volumul „Îndrumări Misionare”. Dintre lucrările de referință redactate de pr. Dumitru Radu, amintim: „Caracterul ecleziologic al Sfintelor Tainelor și problema intercomuniunii” (București, 1978), „Fundamentele teologice ale fenomenologiei narative” (Constanța, 2005) și „Repede morale pentru omul contemporan” (Craiova, 2007).

Arhiepiscopia Tomisului și corpul profesoral al Facultății de Teologie din Constanța transmit sincere condoleanțe familiei îndurerate.
Dumnezeu să-l odihnească!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii