Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:41 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

“Opreşte violenţa asupra femeilor” Eveniment organizat în premieră la Constanţa de Coaliţia pentru Egalitate de Gen

ro

02 Dec, 2014 14:13 2487 Marime text
Anual, pe data de 25 noiembrie este marcată “Ziua Internaţională pentru eliminarea violenţei asupra femeilor”
 
Pentru marcarea acestei zile, dar şi pentru lupta împotriva violenţei femeilor, Coaliţia pentru Egalitate de Gen derulează o campanie de 16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeilor, între 25 noiembrie şi 10 decembrie.
 
Potrivit Almei Micu, în Timişoara, Sibiu, Bucureşti şi în alte oraşe au avut loc mai multe acţiuni de conştientizare a abuzurilor la care sunt supuse femeile, acţiuni urmate de luarea unor măsuri în această direcţie. În Constanţa însă, preocupările în această direcţie au fost puţine şi nu s-au concretizat în măsuri reale.
 
“Dacă în alte oraşe există adăposturi pentru femeile abuzate psihic, centre de criză cu consiliere psihologică pentru cele abuzate sexual şi consiliere juridică pentru cele care sunt maltratate psihic, în Constanţa nici măcar nu s-a definit conceptualizarea violenţei la adresa femeilor.”, susţine Alma Micu, într-un comunicat transmis astăzi redacţiei.
 
La evenimentul dedicat acestei zile speciale, eveniment ce a avut loc şi în Constanţa şi a fost organizat cu ajutorul Coaliţiei pentru Egalitate de Gen, au participat psihologi, avocaţi, preşedintele asociaţiei Rotaract Pontus Euxinus, voluntari.
 
Evenimentul “Opreşte violenţă asupra femeilor” este o acţiune realizată în parteneriat cu ONG-uri membre ale Coaliţiei pentru Egalitate de Gen: centrul parteneriat pentru Egalitate, A.L.E.G., Front, Societatea de Analize Feministe AnA” şi E-Romnia. Am distribuit în Constanţa 4000 de pliante care ne învaţă primii paşi în cazul în care o femeie apropiată este victima violenţei domestice. În cadrul evenimentului s-au purat discuţii despre toate formele de maltratare: psihică, fizică şi sexuală.

 
“Maltratarea fizică a partenerei de viaţă se întâmplă la 30% din femeile din România, cea sexuală la aproximativ 50%, însă maltratarea psihică, nelăsând urme fizice, este necuantificabilă şi se presupune că afectează toate cuplurile din România.”, susţine Alma Micu.
 
De asemnea, de remarcat este faptul că violenţă la adresa femeilor nu se manifestă în România numai în zone unde oamenii au un nivel de trăi sau de educaţie mai scăzut.
 
În acest sens, este neceasară o campanie de informare a femeilor cu privire la drepturile lor, pe care nu le cunosc. Multe cazuri de violenţă psihică pe lângă faptul că nu se conştientizează, în momentul în care sunt expuse nu sunt luate în seama.
 
“Vom încerca să repetăm astfel de întâlniri, în care vom pune faţă în faţă femei care simt nevoia să rupă tăcerea cu alte femei care au trecut prin astfel de experienţe, vom organiza o campanie de conştientizare în licee şi vom încerca să răspândim cât mai departe mesajul «Opreşte violenţă asupra femeilor»”, mai arată Alma Micu în comunicatul trimis redacţiei.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii