Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:12 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

OMV Petrom începe campania seismică 3D în blocul Neptun din Marea Neagră

ro

18 Dec, 2012 00:04 1844 Marime text

OMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei, a anunţat luni începerea primei campanii seismice 3D în sectorul de mică adâncime al blocului Neptun, pe o suprafață de 1.600 km pătraţi.

Lucrările de achiziție seismică 3D se vor efectua cu nava Oceanic Champion, operată de compania CGG Veritas. Nava Oceanic Champion are o lungime de circa 106 m şi o lăţime de 22 m şi este dotată echipamente seismice şi de poziționare. Pentru achiziția seismică se folosesc 8 cabluri cu lungimea de 6 km dispuse pe o distanţă de 100 m. Durata estimată a lucrărilor de achiziţie seismică este de circa 60 de zile.

 „Activitățile de explorare pe care le desfășuram în zona Mării Negre acoperă atât sectorul de apă adâncă – unde operăm împreună cu ExxonMobil, cât şi sectorul de mică adâncime, operat doar de OMV Petrom. Deși explorarea Mării Negre a început în urmă cu circa 40 de ani, abia acum, folosind tehnologii de ultimă oră, OMV Petrom are posibilitatea de a obține mai multe informații referitoare la potențialul de hidrocarburi al acesteia. Atât explorarea offshore – la mică sau mare adâncime, cât şi cea onshore, au o pondere semnificativă în activitățile noastre, care se reflectă într-un buget anual de circa 160 milioane euro”, a declarat Johann Pleininger, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitățile de explorare şi producție.

Perimetrul Neptun are o suprafață de aproximativ 9.900 km în ape cu o adâncime ce variază între 50 și 1.700 m. Pentru zona de mare adâncime a blocului Neptun, ExxonMobil a achiziționat o participaţie de 50% în noiembrie 2008. Pentru sectorul de mică adâncime, OMV Petrom este unic deţinător al licenței de explorare.

Explorarea în sectorul de mică adâncime a blocului Neptun a început înainte de 2005 şi s-a intensificat începând cu anul 2008. Activitățile de explorare de până acum au inclus săparea a două sonde (cu rezultate necomerciale) şi o campanie de achiziție seismică 2D.

Concomitent, OMV Petrom şi ExxonMobil desfăşoară cea mai mare campanie de achiziţie seismică 3D din Marea Neagră, în zona de apă adâncă a blocului Neptun, pe o suprafaţă de aproximativ 6.000 km pătraţi.

Sursa: AICI

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii