Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:37 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oferta lui Băsescu pentru UDMR România cu 9 judeţe. Harghita şi Covasna să formeze un judeţ

ro

23 Jun, 2011 00:15 1048 Marime text

Opt judeţe plus unul care să cuprindă doar Covasna şi Harghita. Aceasta este una dintre variantele de reorganizare teritorială negociate de PDL şi UDMR. A recunoscut acest lucru, la Deschide lumea, chiar un membru al Uniunii Democratice a Maghiarilor din România, Asztalos Csaba Ferenc. Şi fostul preşedinte al Uniunii, Marko Bela, a confirmat informaţia într-un interviu acordat unui televiziuni de limba maghiară.

"Deşi PDL ţine la ideea judeţelor mari, în acest moment ar fi dispuşi să accepte o soluţie separată pentru Secuime, ceea ce ar însemna că, deşi daca ar fi opt judete, cele două judete secuieşti Harghita şi Covasna şi-ar păstra în continuare statutul", a declarat Marko pentru televiziunea maghiară din Ardeal. 

Potrivit fostului lider al Uniunii, soluţia propusă are "tot atâtea dezavantaje cât avantaje deoarece nu răspuns situaţiilor judeţelor Mureş şi celor din Partium". "Dar din moment ce această propunere a fost făcută este evident că noi trebuie să o analizam", a mai spus Marko.

Potrivit unor surse citate de Gândul, în momentul de faţă, curentul în Uniune este mai degrabă de respingere a ofertei făcute la Cotroceni, mulţi dintre liderii formaţiunii punând presiune pe Kelemen Hunor pentru a alege varianta ieşirii de la guvernare. Cu un scor de sub 5% în sondaje şi cu Laszlo Tokes consolidându-şi poziţia în Secuime cu ajutorul Budapestei, mulţi dintre udemerişti susţin că nu se poate face niciun compromis.

Ruperea Ţinutului Secuiesc, prin decuplarea Mureşului de Harghita şi Covasna, ar avea, în opinia lor, efecte electorale dezastruoase, dând apă la moară şi mai mult radicalilor care şi-au construit platforma politică pe "abandonul" comunităţii maghiare de către UDMR.

De asemenea, un răspuns favorabil ofertei prezidenţiale pentru reorganizare în variantă minimală ar echivala şi cu slăbirea forţei maghiarilor în Bihor, Sălaj, Satu  Mare şi Maramureş, pe care UDMR, în varianta sa de regionalizarea, le vedea făcând parte din aceeaşi regiune de dezvoltare. Mai mult, temerile Uniunii sunt că, odată bătută palma pe noua hartă a României, va avea de pierdut şi prin anunţata comasare a comunelor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii