Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:26 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Obrazul subțire de fost premier cu… un arbore rar se ține (video)

ro

30 Mar, 2016 08:22 2077 Marime text
 
Ex-premierul georgian și miliardar Bidzina Ivanishvili a intrat sub tirul criticilor ecologiștilor după ce a dispus să fie dezrădăcinat în munți un arbore rar și să fie transferat cu o navă în parcul său privat, informează AFP. Grupuri de apărare a mediului l-au acuzat pe fostul premier că a provocat un prejudiciu grav ecosistemului, exprimându-și temerea că arborele ar putea muri după replantarea sa.
 
O înregistrare video arată urcarea arborelui-lalea (Liriodendron tulipifera) de 650 de tone pe o barjă și transportarea lui la peste 40 km de-a lungul coastei Mării Negre pentru a fi plantat pe proprietatea lui Ivanishvili, operațiunea fiind prezentată pe rețelele de socializare. Mai mult, locuitorii satului Tsikhisdziri (în sud-vestul Georgiei), de unde arborele a fost dezrădăcinat săptămâna trecută, au amenințat cu acțiuni de protest împotriva acestei inițiative.
 

”Nu există decât câteva zeci de arbori-lalea în Georgia și acest exemplar magnific în vârstă de 135 de ani nu are nicio șansă de supraviețuire. Încă și mai grav este că activitatea de dezrădăcinare a avariat serios flora unică din jurul amplasamentului în care se afla arborele la origine”, a declarat pentru AFP Nata Peradze, militantă a grupului de apărare a mediului Guerilla Gardeners.

 
Bidzina Ivanishvili și-a apărat proiectul, asigurând la televiziunea georgiană că a achiziționat legal acest arbore.
 

”Arborii uriași sunt pasiunea mea. Eu dezvolt un parc acolo unde cred că acesta se va adapta”, a susținut fostul premier.

 
Arborele-lalea dezrădăcinat fusese adus din Franța de botanistul Michel d'Alphonse, însărcinat să înființeze Grădina botanică din Batumi (sud-vestul țării), în perioada Imperiului rus, la începutul anilor 1900.

Fiu de miner și devenit miliardar, Bidzina Ivanishvili a fost prim-ministru în anii 2012-2013. El a cheltuit sute de milioane de dolari pentru restaurarea satului său natal și a mai multor monumente în Georgia, potrivit Agerpres. Acest amator de artă și-a construit, de altfel, o imensă reședință futuristă la marginea capitalei Tbilisi, împodobită cu opere ale unor artiști contemporani ca Lucian Freud, Damien Hirst și Roy Liechtenstein.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii