Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:53 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O rețea de socializare promite internauților... viață veșnică!

ro

22 Aug, 2015 20:16 1245 Marime text
V-ați dori să rămâneți ”vii” în era digitală și după ce muriți? O nouă reţea de socializare, care "învaţă trăsăturile de personalitate ale utilizatorilor şi permite publicarea de informaţii pe conturile acestora chiar şi după moartea lor", asigurându-le astfel o "viaţă veşnică" în spaţiul online, a fost creată de curând de un programator portughez  - Henrique Jorge.
 
Potrivit BBC, noua reţea de socializare, denumită Eter9, promite utlizatorilor ei că vor avea parte de un fel de "nemurire digitală", cu ajutorul unui software de inteligenţă artificială care scanează informaţiile publicate de internauţi.
 
Astfel, "utilizatorul poate să zâmbească în contul său, pentru totdeauna", spune creatorul reţelei, atunci când acel software vizualizează informaţii compatibile cu preferinţele internautului decedat, într-un mod similar "Like"-urilor de pe Facebook. Reţeaua include atât o pagină principală, care funcţionează ca fluxul de ştiri (newsfeed) de pe Facebook, cât şi un "cortex", ce funcţionează ca profilul de pe Facebook.
 
Sistemul conţine şi roboţi - denumiţi "Niners" - pe care utilizatorii pot să îi adopte. În acest fel, reţeaua de socializare Eter9 îşi menţine parametrii de funcţionare la un nivel ridicat prin intermediul unor roboţi şi ai unor utilizatori reali care interacţionează însă cu parteneri non-umani.
 
În plus, utilizatorul poate să consulte această imagine în oglindă a profilului său online oricând doreşte, în timpul vieţii. Utilizatorul controlează nivelul activităţii sale online, permiţând reţelei să publice informaţii în numele său chiar şi atunci când el nu este conectat online.
 
Ideea unei reţele de socializare care să fie capabilă să "înveţe" din comportamentul online al utilizatorului şi care continuă să publice singură informaţii după moartea acestuia nu este însă complet nouă. Totuşi, multe site-uri care promit "viaţă veşnică" se confruntă cu probleme cât se poate de "pământeşti".
 
Un site denumit Virtual Eternity, lansat în 2010, permitea "antrenarea" sowftware-ului cu ajutorul unor teste de personalitate, descărcarea unei înregistrări audio cu vocea utilizatorului şi a unor fotografii ale acestuia, pentru ca sistemul să continue să "vorbească" despre el şi după moartea internautului respectiv. Totuşi, sistemul a fost închis după doi ani, doarece numărul utilizatorilor săi nu a depăşit nivelul de 10.000 de abonaţi.
 
Facebook deţine deja trei laboratoare de inteligenţă artificială, iar creatorul acestei platforme, Mark Zuckerberg, spunea în luna iunie că scopul său este de a crea sisteme de inteligenţă artificială "care să fie mai bune decât oamenii în ceea ce priveşte simţurile primare - vederea şi auzul".
 
Facebook foloseşte deja un software de recunoaştere facială care este capabil să identifice utilizatorii cu o acurateţe de 83%. De asemenea, prestigiosul MIT (Massachusetts Institute of Technology) încearcă să dezvolte un program informatic care să ofere utilizatorilor un alt tip de "nemurire". Denumit eterni.me, noul software se adresează utilizatorilor în felul următor: "Colectez gândurile, poveştile şi amintirile tale, le analizez şi generez un avatar care arată exact ca tine".
 
Viaţa după moarte de pe platformele de socializare continuă să îi preocupe pe internauţi şi, din acest motiv, Facebook permite în prezent utilizatorilor să denumească un "moştenitor" care să le administreze conturile după ce vor muri. Înainte ca Facebook să introducă această opţiune, conturile persoanelor decedate erau pur şi simplu "îngheţate" după moartea utilizatorului.


sursa foto: easycableinternet.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii