Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:58 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O nouă lege antifumat?

ro

01 Jan, 2016 23:59 1339 Marime text
 
Recent, Parlamentul a adoptat o lege care interzice fumatul în spaţiile publice închise. De parcă asta nu ar fi fost suficient, Ministerul Sănătăţii a publicat pe site-ul său un proiect de act normativ care prevede, printre altele, interzicerea ţigărilor mentolate sau cu arome.
 
"Reglementarea ingredientelor ce pot fi utilizate în produsele din tutun. În acest sens, se interzice punerea pe piaţă a ţigărilor şi tutunului de rulat ce au o aromă caracteristică (adică au un miros sau un gust diferit de cel al tutunului, care este perceptibil în mod clar, care este determinat de un aditiv sau de o combinaţie de aditivi, incluzând neexhaustiv fructe, condimente, ierburi, alcool, dulciuri, mentol sau vanilie, şi care este perceptibil înainte sau în timpul consumării produsului din tutun) ", se arată în expunerea de motive publicată pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
 
În plus, "se interzice punerea pe piaţă şi a tuturor produselor din tutun care conţin aditivi 'speciali' (precum vitamine, cofeină, taurină, aditivi care creează impresia că un produs din tutun are un efect benefic asupra sănătăţii sau că prezintă riscuri mai mici pentru sănătate, sau care sunt asociaţi cu energia şi vitalitatea, care colorează fumul, care facilitează inhalarea sau absorbţia nicotinei, care au proprietăţi cancerigene, mutagene sau asupra funcţiei de reproducere - CMR), sau aditivi în cantităţi care amplifică efectele toxice, potenţialul de dependenţă sau proprietăţile CMR".
 
Actul normativ mai prevede ca avertismentele de pe pachetele de ţigări sau produsele din tutun să fie mai mari. Mai mult, conform legii, ţigaretele nu vor mai putea fi cumpărate de pe Internet. Prin această lege se doreşte că ţigările să devină mai puţin atractive pentru tineri, segmentul de populaţie care le achiziţionează cel mai des.

Legea ar urma să fie adoptată până la 20 mai 2016, iar aplicarea ei se va face în etape, până în anul 2020.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii