Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:22 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O lună cu bricul Mircea la Regata Mării Negre Imagini unicat de la înfruntarea celor mai mari veliere din lume

ro

07 Jun, 2014 08:52 5892 Marime text
Regata Mării Negre, desfășurată între 28 aprilie și 24 mai, pe o distanță de peste 1.100 de mile marine, s-a încheiat.
 
Atât escalele din porturile Varna - din Bulgaria, Novorossiysk și Soci - din Rusia, cât mai ales marșul în care s-a navigat exclusiv cu vele au fost experiențe de neuitat. Prilej pentru niște fotografii irepetabile.
 
Evenimentul epocal pentru Marea Neagră, SCF Black Sea TallShips Regatta 2014, a adus la startul concursului nautic 19 veliere, dintre care opt de clasă A, cele mai mari din lume. Bricul Mircea, pe care a fost îmbarcat corespondentul Evenimentului zilei, a fost reprezentantul României, alături de surata lui mai mică, goeleta Adornate. Dacă Mircea a ieșit pe locul III în prima etapă a concursului, dintre Varna și Novorossiysk, și pe cinci în cea de-a doua, dintre Soci și Constanța, Adornate a câștigat prima cursă și a luat bronzul în cea de-a doua.
 
Celor două corăbii româ­nești li s-au opus patru dintre cele mai mari veliere din lume: Mir, Nadezhda, Kruzenshtern și Sedov, toate cu pavilion rusesc. Nava Școală Mircea, lebăda Mării Negre, le-a făcut față onorabil, cu atât mai mult cu cât luna trecută, pe 17 mai, a împlinit, la Soci, 75 de ani de când a intrat în serviciul Marinei Militare Române. 
 
Bricul Mircea, o școală de caractere
 
Traiul la bordul unui vapor este doar pentru cei cu un psihic și fizic puternic. Cu atât mai mult dacă ambarcațiunea este un velier și, pe deasupra, și navă militară. Mâncarea este aceeași, de la comandant la ultimul matelot.

Atât doar că ofițerii și maiștrii dorm în cușete, iar marinarii și cadeții se odihnesc în „confortabile”hamace, din care te scoli ca un semn de întrebare. Condiția fizică este obligatorie și nervii tari, deasemenea. Trasul de parâme, oricând, pe orice vreme, la zeci de metri deasupra mării, pe catarge care se clatină cu o amplitudine care-ți duce stomacul în gât, alături de camarazii tăi, te călesc și-ți formează caracterul. Unul tare. 

sursa: evz.ro 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii