Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:58 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Surse O bacterie letală ar fi putut fi scăpată în exterior dintr-un laborator de cercetări

ro

02 Mar, 2015 21:50 2991 Marime text
O bacterie periculoasă, în unele cazuri letală, a fost eliberată dintr-un laborator de înaltă securitate de la Centrul Naţional pentru Cercetarea Primatelor din Tulane, Louisiana, SUA. Deocamdată nu se cunosc cauza eliberării bacteriei şi amploarea contaminării.
 
Ancheta de la centrul din Tulane, Louisiana a scos la iveală că bacteria a fost eliberată în noiembrie 2014. Bacteria se numeşte "Burkholderia pseudomallei" şi este transmisă oamenilor sau animalelor prin contact direct cu solul sau apa contaminate, în care trăieşte.
 
Incidentul de la Tulane s-a produs în timp ce oamenii de ştiinţă de acolo încercau să dezvolte un vaccin împotriva bacteriei. Cercetările erau efectuate pe rozătoare, într-un laborator cu nivelul 3 de biosecuritate, implicând măsuri multiple de securitate care se presupune că ar fi trebuit să împiedice ieşirea agentului patogen.

În pofida acestor măsuri, cel puţin patru maimuţe, care nu au fost folosite niciodată în exprimente şi care erau ţinute într-o cuşcă exterioară, au fost expuse bacteriei, potrivit testelor iniţiale. Două dintre maimuţe s-au îmbolnăvit în noiembrie 2014 şi, într-un final, au fost eutanasiate. Potrivit datelor din anchetă, cele patru maimuţe au fost expuse bacteriei în timp ce primeau îngrijiri în spitalul veterinar al complexului.
 
Andrew Lackner, directorul centrului pentru primate de la Tulane, a declarat că testele efectuate asupra a 39 de probe de sol şi 13 de apă din incinta centrului nu au detectat prezenţa bacteriei. În pofida acestor asigurări, studiile arată că au fost prelevate prea puţine probe pentru a detecta o bacterie extrem de greu de sesizat.
 
Reprezentanţii Centrului pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor, care conduc investigaţia de la laborator, au declarat că ancheta pe care o efectuează este în curs şi că în prezent "nu există o ameninţare cunoscută la adresa sănătăţii publice".
 
Sursa: rtv.net
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii