Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:20 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Numărul de cauze penale privind infracțiuni împotriva intereselor financiare a crescut

ro

13 May, 2015 23:11 878 Marime text
 
Numărul de cauze penale privind infracțiuni împotriva intereselor financiare a crescut cu 45% în 2014 față de anul 2013, potrivit lui Claudiu Dumitrescu, procuror-șef al Secției de combatere a infracțiunilor conexe celor de corupție din cadrul DNA, scrie Agerpres.

„DNA, în anul 2014, avea pe rol 1.495 de cauze penale privind infracțiuni împotriva intereselor financiare, cu 45% mai mult decât în 2013. Deci, din punctul meu de vedere, sistemul de control în ceea ce privește identificarea și constatarea neregulilor și a suspiciunilor de fraudă funcționează destul de bine. Tot din punct de vedere statistic, anul trecut DLAF ne-a trimis 87 de acte de control, iar celelalte organisme de gestiune ne-au trimis 150 de acte de control. Sunt și sesizările din oficiu, 195 într-un an, suficient de multe pentru DNA", a spus procurorul șef Claudiu Dumitrescu, citat de Agerpres.

El a arătat că în 2014 a crescut și numărul persoanelor trimise în judecată — 149 — și a crescut valoarea prejudiciilor din aceste dosare.

„Nu înseamnă că, dacă DNA are în lucru 1.400 și ceva de dosare cu fonduri europene, toate se confirmă. Nu vă ascund că în ultima perioadă primim foarte multe sesizări, mai ales în legătură cu APIA. De asemenea, autoritățile de gestiune trimit foarte multe acte de control, unde simt că sunt probleme care pot intra în contact cu legislația penală. Sunt 1.400 de dosare, în general un procent de 10 — 15% se confirmă. Totul pleacă și de la potențialul de valorificare a sesizărilor pe care noi le primim", a precizat Claudiu Dumitrescu.

Cifrele sunt făcute publice pentru a vedea amploarea pe care au luat-o sesizările, spune acesta.

„Vă spun, numărul sesizărilor depășește puterea noastră de investigare. Altceva este nou în toată treaba asta — prevenția. Este foarte bine să vii cu un sistem de prevenire înainte de represiune. Finalitatea funcțională a sistemului de prevenire trebuie să vizeze limitarea pe cât posibil a apariției fraudelor, adică să identificăm înainte ca ea să se comită", a afirmat Dumitrescu.

În 2014 au fost condamnate la nivel național 103 persoane pentru fraude europene, din care mai mult de jumătate în regim de detenție, a mai precizat procurorul-șef.



Sursa: Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii