Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:09 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Medicii nu vor să semneze contractul pentru gărzile suplimentare, dacă nu sunt plătite corect!

ro

24 Jul, 2016 08:33 3421 Marime text

Medicii sunt decişi să nu semneze contractul pentru gărzile suplimentare până ce acestea vor fi remunerate corect. Subiectul a fost discutat şi la sfârşitul acestei săptămâni la Constanţa, în cadrul unui seminar medical cu tema: legislaţia, sprijin sau impediment! Pe agenda seminarului a stat, legislaţia în sectorul sanitar, condiţii de aplicare a contractului cu timp parţial de muncă, timpul de muncă – gărzi, organizare şi efectuare. Cadrele medicale au discutat atât despre statutul medicului rezident cât şi despre mobilitatea medicului supus actualei legislaţii, susţine Delia Dumitrescu, preşedinte Sindicat Camera Medicilor Filiala Constanţa. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Sindicatul Promedica, Alianţa Medicilor şi Federaţia Hipocrat.
Iată mărturisirea unui medic care nu mai doreşte să efectueze gărzi plătite necorespunzător:
 
“Acum 31 de ani abia așteptam garda – așa simte fiecare medic la început de carieră. Nimic nu e mai teribil decât să alergi prin spital, nopțile, nimic nu e maiincitant decât să operezi după ce vezi urgența din gardă, nimic nu se compară cu efortul de a pune diagnostice și de a trata o urgență. Ce poate fi mai frumos decât să vezi că pacientul scapă de chin?
Acum 31 de ani, însă, în gardă era suficient personal… 
Cum e acum? Orice medic o știe! Volumul de muncă crește în fiecare zi, iar personalul din gărzi se împuținează de la lună la lună. Cât despre bani…
Spor de noapte nu primim – deși Codul Muncii prevede spor de noapte pentru oricine. Spor de ore suplimentare nu primim – deși gărzile sunt NUMAI ore suplimentare. Spor aferent locului de muncă (urgență, mediu infectat) nu primim – deși în gărzi rezolvăm urgențe, înotând printre virusuri și bacterii…
În aceste condiții, vă recomandăm să NU semnați contractul pentru gărzile suplimentare dacă drepturile de mai sus nu sunt respectate. Munca neplătită corespunzător este, în orice legislație de pe pământ, MUNCĂ FORȚATĂ, iar eu știu că nici eu, nici voi, nu mai dorim să prestăm muncă forțată.
Nu noi, medicii, suntem de vină că personalul pleacă. Nu noi, medicii, suntem de vină că decidenții vor să facă medicină fără să știe cât costă. Nu noi, medicii, suntem de vină că statul deturnează banii pacientului din bugetul consolidat. 
Prin urmare, nu noi, medicii, trebuie să plătim oalele sparte, cu atât mai mult cu cât nimeni nu ne poate forța să lucrăm, ignorând legea. 
Iată de ce vă recomandăm să NU semnați contractul pentru gărzile suplimentare, dacă nu sunt plătite corect. Noi ne dorim bani albi, nu o complicitate perpetuă dată de plățile informale!”
 
Pentru soluţionarea problemei gărzilor, medicii pot semna petiția prin care vă cereți drepturile:
http://solidaritatea-sanitara.ro/petitie/#petitia
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii