Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:56 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noutăţi de la ministrul Ionut Mişa privind Formularul 600

ro

23 Jan, 2018 13:27 2056 Marime text
În cadrul Comisiei Economice din Senat, ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, a explicat că cei care au contracte pe drepturi de autor vor plăti raportat la veniturile realizate efectiv, nu la veniturile prognozate. Astfel, se ia în calcul eliminarea achitării contribuției la sănătate pentru veniturile obținute din alte achivităţi (dividente, chirii etc.), dar asta numai dacă persoana deja plătește.

Ddeclarație 600 fost introdusă în 2012 și se depune în fiecare an. În fiecare an se depune până la 31 ianuarie, o singură dată de pe an, iar pe baza acestei declarații ANAF transmite deciziile de impunere.

Această declarație urmărește modul în care se plătesc contribuțiile la CAS și CASS. Din acest an, şi persoanele cu venituri din drepturi de autor vor completa Formularul 600 pentru că, în anii anteriori, angajatorul reținea la sursă aceste contribuții, iar de acum acestea au trecut în sarcina angajatului.

Ministrul Finanțelor precizează că astfel s-ar elimina obligația de a plăti contribuții la sănătate pe orice tip de venit. El a dat exemplul veniturilor din dividende, dar în aceeași categorie intră și veniturile din chirii sau din arenda terenurilor. Practic, pe actuala formulă, un om care are 3-4 surse de venit plătește la fiecare dintre acestea contribuția la sănătate de 10%.

”Ne gândim inclusiv la posibilitatea de a nu mai depune declarația și de a face plata la organul fiscal în funcție de CNP considerându-se că acea plată reprezintă declarația mea de plată a acelor contribuții. Această măsură va fi luată pentu a evita ca oamenii să mai stea la cozile de la ghișeele ANAF”, a mai precizat Mișa.

De asemenea, Ionuț Mișa a precizat că acolo unde este posibil se ia în considerare stoparea la sursă a contribuțiilor: ”Mergem pe ideea de conformare voluntară şi pe baza analizei de risc, să mergem să verificăm aceste plăţi unde considerăm că sunt elemente în altă formă. La categoriile profesionale unde se poate realiza stopajul la sursă, luăm în calcul acest lucru, pentru a fi cât mai facil”, a mai spus ministrul.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii