Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:25 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noul pret pentru medicamente ar putea intra in vigoare de la 1 iulie

ro

28 May, 2010 19:31 1096 Marime text

Preţul de referinţă pe clasă terapeutică pentru medicamente ar putea intra în vigoare de la 1 iulie, normele privind acest preţ urmând să intre în dezbatere publică săptămâna viitoare, a anunţat preşedintele CNAS, Nicolae Lucian Duţă, la cea de-a cincea ediţie a E-Health Congress.

Duţă a precizat că se lucrează la împărţirea medicamentelor în câteva sute de grupe, cu specialişti din Olanda, unde este implementat acest sistem. "Prin acest sistem acordăm accesibilitate şi eficacitate actului medical. Se stabileşte preţul de referinţă, care nu va fi preţul celui mai ieftin medicament. Ce va fi sub preţul de referinţă va fi compensat cu 90%, şi nu e vorba, în nici un caz, de medicamente scoase din uz", a punctat preşedintele CNAS.

Nicolae Lucian Duţă a precizat că gradul de colectare la nivelul Fondului Naţional de Asigurări de Sănătate s-a situat lunar în general la circa 82 - 83%, deficitul fiind deci de circa 17 -18%.

Pacienţii ar putea să plătească pentru un medicament şi de nouă ori mai mult decât în prezent, din cauza noii scheme de compensare a medicamentelor, declara în luna martie preşedintele Camerei Federative a Medicilor, Dan Pereţianu. Reprezentanţii producătorilor de medicamente estimează că peste 5,5 milioane de pacienţi cu boli cronice vor plăti în medie cu 40% în plus pe medicamentele compensate, dacă proiectul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru schimbarea sistemului de compensare a medicamentelor va fi aprobat de guvern."Guvernul, prin CNAS, doreşte modificarea sistemului de compensare a medicamentelor, de la referenţierea pe generic la cea pe clasă terapeutică. Astfel, România va face un pas înapoi, ajungând la nivelul tratamentului din urmă cu 30 de ani", a declarat directorul executiv al ARPIM, Dan Zaharescu.

Măsura CNAS va afecta mai ales pacienţii care sunt nevoiţi să rămână pe aceeaşi schemă de tratament şi care vor fi obligaţi la o coplată pentru medicamentele prescrise pe reţetă, mai spun reprezentanţii ARPIM. Astfel, aceşti pacienţi vor plăti în medie cu 40% mai mult pentru medicamente, contribuţia lor pentru achiziţionarea medicamentelor compensate putând fi în anumite cazuri de nouă ori mai mare decât în prezent. Patologiile cele mai afectate de măsura CNAS vor fi, potrivit ARPIM, bolile cardiovasculare, unde pentru medicamentele cele mai folosite pacienţii vor trebui să scoată din buzunar de nouă ori mai mulţi bani, ulcerul şi reumatismul, pentru care vor plăti de opt ori mai mulţi bani, potrivit unei estimări a Asociaţiei făcută luând în calcul cele mai folosite 400 de medicamente.

Potrivit proiectului de contract cadru al CNAS, schema de compensare a medicamentelor ar urma să fie schimbată, de la referenţierea pe generic (denumire comună internaţională a substanţei conţinută de medicamente), la referenţierea pe clasă terapeutică, ceea ce înseamnă că CNAS va compensa medicamentele cele mai ieftine medicamente dintr-o clasă terapeutică

Sursa: newsin.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii