Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:00 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noul mecanism de echilibrare al bugetelor locale, criticat de liberalul Gheorghe Dragomir

ro

04 Feb, 2015 14:53 1313 Marime text
Copreședintele Filialei Constanța a Partidului Național Liberal, deputatul Gheorghe Dragomir, a comentat, în declarația politică depusă în această săptămână la Camera Deputaților, efectele noului mecanism al echilibrării bugetelor locale impus prin Legea nr.186/2014 a bugetului de stat pe anul 2015.
 
Potrivit declarațiilor deputatului liberal, „realizată pe genunchi și fără consultarea primarilor, formula de calcul, care ține cont de rangul localității și nu de numărul de locuitori și se raportează la veniturile adunate în anul 2013, îi favorizează pe cei care nu şi-au colectat impozitele locale în anul anterior şi îi dezavantajează, până la înjumătăţirea bugetului, pe cei care fie au o colectare a taxelor de aproape 100%, fie au adus investitori”.
 
Parlamentarul PNL consideră că „deși văzută ca o bilă albă în ceea ce privește dezlegarea de așa-numiții baroni locali, în speță de Consiliul Judeţean, acolo unde împărţirea se făcea de cele mai multe ori subiectiv sau pe criterii politice, formula de calcul este departe de a aduce echitatea în finanţarea autorităţilor locale, mai ales pentru acei primari care acum se află în imposibilitatea de a-și duce la bun sfârșit proiectele și de a accesa fonduri europene”.
 
În acest context, deputatul Gheorghe Dragomir atrage atenția că, potrivit estimărilor Asociației Orașelor din România, mai puţin de jumătate dintre cele peste 3.000 de comune, oraşe şi municipii de pe teritoriul țării vor avea banii necesari pentru asigurarea funcţionării unor servicii de strictă necesitate oricărei comunităţi.
 
„Zeci de localități au primit alocări financiare net inferioare față de cele de anul trecut. Devine limpede faptul că dezvoltarea acestor comunități va fi practic imposibilă și asta din cauza unui algoritm care nu răspunde nevoilor comunităților locale. Dragi guvernanți, nevoile unei comune mari sau ale unui oraș sunt total diferite de cele ale comunităților mici! Este total greșită o egalizare între unitățile administrativ teritoriale printr-un sistem care face abstracție de numărul locuitorilor și suprafața localităților”, este de părere copreședintele PNL Constanța.
 
În opinia acestuia, sistemul de echilibrare a bugetelor locale impus de Guvernul condus de Victor Ponta a dus la dezechilibre, anomalii și discrepanțe în ceea ce privește sumele disponibile în bugetul local, raportate la numărul de membri ai colectivităților locale.
 
În concluzie, deputatul PNL Gheorghe Dragomir, alături de colegii din Partidul Național Liberal, solicită premierului Victor Ponta să intervină de urgență în soluționarea acestor alocări bugetare catastrofale care obligă administrațiile locale să recurgă la măsuri extreme ce pot ajunge chiar și la blocarea totală a activității din lipsa resurselor financiare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii