Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:17 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noul Cod rutier, în viziunea Guvernului

ro

11 Aug, 2014 22:24 2030 Marime text
Guvernul a publicat un nou proiect de modificare a Codului Rutier. Printre principalele modificări se numără faptul că posesorii unui permis de categorie B vor putea să conducă, pe drumurile publice, tractoare cu masa maximă de 3,5 tone, dar şi faptul că şoferii riscă amenzi de 5.000 de lei dacă iau persoane la autostop.
 
Se clarifică regimul cetăţenilor străini care locuiesc de cel puţin şase luni în România şi care pot solicita obţinerea unui permis de conducere.
 

Cum poţi să afli câte puncte de penalizare ai? 

 
Viteză, vorbit la telefon, nepurarea centurii de siguranţă, nefolosirea farurilor în afara localităţii, circulaţia pe interzis sau oprirea în locuri interzise - acestea sunt doar câteva dintre abaterile care vă pot „oferi" amenzi şi, implicit, puncte de penalizare. Codul Rutier prevede sancţionarea şoferilor indisciplinaţi cu puncte de penalizare. La acumularea a 15 puncte de penalizare se suspendă permisul de conducere pe o perioadă de 30 zile. Dacă în următoarele 12 luni, şoferul „colecţionează" alte 15 puncte de penalizare, permisul este suspendat pe o perioadă de 60 de zile. Altfel spus, în cazul în care mai acumulaţi încă odată 15 puncte, într-un interval de şase luni de la data restituirii permisului de conducere, perioada de suspendare se majorează cu încă 30 de zile.
 
Titularul permisului de conducere, la cerere, are dreptul să obţină informaţii cu privire la numărul de puncte ce i-au fost aplicate. Cei care doresc să afle câte puncte au trebuie să trimită o cerere la Serviciul Rutier, prin care să solicite acest lucru, iar aceştia vă vor trimite înapoi răspunsul la ceea ce doriţi să aflaţi.
 
La cererea motivată a titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se pot reduce, de către şeful Poliţiei Rutiere al judeţului pe raza căreia a fost săvârşită fapta, dar nu mai puţin de 30 de zile. De asemenea, de menţionat este faptul că în momentul în care se suspendă permisul de conducere, toate punctele de penalizare acumulate până în acel moment de către titular se şterg.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii