Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:58 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noul cod rutier a intrat în vigoare. Cresc amenzile pentru șoferii vitezomani și cei care vorbesc la telefon

ro

15 Feb, 2019 14:39 3330 Marime text
Codul Rutier 2019 a intrat în vigoare pe 15 februarie, iar printre schimbările care vor afecta șoferii sunt amenzile mărite în unele situații și de zece ori, cea mai usturătoare fiind amendă în cazul depășirii limitei de viteză cu 60 km/h, care poate ajunge și la 9.600 lei, dacă se lasă cu pagube materiale, informează Wall-Street.ro

Pe lângă această amendă, șoferul grăbit care a provocat accindentul va rămâne fără permis un an de zile. Dacă sunt și victime în urma accidentului, vinovatul rămâne fără permis 2 ani.

O altă greșeală pentru care șoferii vor fi amendați conform noului Cod Rutier este nepermiterea părăsirii intersecției a unui conducător de vehicul care a rămas în interiorul acesteia. Pentru această contravenție, șoferul vinovat ar putea primi o amendă de 1.000 lei.

Amenzile au crescut foarte mult pentru șoferii care au consumat alcool și sunt prinși la volan. Pentru îmbibația alcoolică depistată de peste 0,5 g/l alcool pur în sânge, aceștia pot face închisoare între 1 și 5 ani. Dacă imbibația alcoolică este între 0,2 - 0,5 g/l alcool pur în sânge, permisul șoferului va fi suspendat pentru 3 luni.

Pentru că foarte mulți șoferi sunt văzuți în trafic vorbind la telefon, a fost introdusă o amendă de 1.600 lei. Și pentru șoferii agresivi în trafic există o amendă de 20 de puncte și reținerea permisului pentru 90 de zile.
Conform noului Cod Rutier, persoanele care au peste 16 ani și conduc un moped sau triciclu trebuie să dețînă permis de conducere pentru categoria AM.

Deși salariul minim este de 2.050 de lei, iar un punct de amendă reprezintă 10% din salariul minim pe economie, un punct-amendă este în continuare 145 de lei. Punctele de penalizare se șterg la 6 luni din momentul în care le-ai primit. Termenul de plata al amenzilor la jumătate a crescut la 15 zile anul trecut, de la 48 de ore în trecut.

Articolul integral poate fi citit pe  Wall-Street.ro

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii