Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:33 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noi responsabilităţi pentru prefect de la MTS!

ro

16 Jan, 2016 08:33 1506 Marime text
Tinerii și organizațiile de tineret ar putea beneficia de o creștere considerabilă a susținerii lor la nivel local, după ce Ministerul Tineretului și Sportului (MTS), prin Secretarul de Stat Andrei Popescu, le-a cerut prefecților să se asigure că primăriile reședință de județ și consiliile județene constituie fondul destinat activităților de tineret, în acord cu prevederile Legii Tinerilor nr. 350/2006.
Inițiativa vine ca urmare a lansării „Diagnozei privind utilizarea și alocarea fondurilor publice destinate tinerilor”, lansată de Centrul pentru Politici Educaționale (CPEdu), Consiliul Tineretului din România (CTR) și Societatea Academică din România (SAR) la sfârșitul lunii Octombrie, precum și a demersurilor ulterioare făcute de CTR în raport cu MTS.
Legea Tinerilor nr. 350/2006 prevede, la articolul 28:
(1) Consiliile județene și Consiliul General al Municipiului București, precum și consiliile locale ale municipiilor reședință de județ constituie anual, în cadrul bugetelor proprii, Fondul destinat activităților de tineret.
(2) Fondul destinat activităților de tineret prevăzut la alin. (1) se utilizează pentru finanțarea activității de tineret a structurilor neguvernamentale de utilitate publică de și pentru tineret, precum și a unor activități de tineret de interes local, stabilite prin consultarea fundațiilor județene pentru tineret, respectiv a municipiului București, precum și a organizațiilor neguvernamentale de tineret și pentru tineret de pe raza unității administrativ-teritoriale respective.
Prefecții pot ataca în instanță bugetele adoptate de consiliile județene și consiliile locale, dacă acestea nu respectă prevederile legale. Conform atribuțiilor stabilite prin Legea 340/2004, aceștia 'asigură, la nivelul județului sau, după caz, al municipiului București, aplicarea și respectarea Constituției, a legilor, a ordonanțelor și a hotărârilor Guvernului, a celorlalte acte normative, precum și a ordinii publice;' (articolul 19, aliniatul (1), litera a).
“După 10 ani în care autoritățile locale au ignorat, în mare parte, Legea tinerilor nr. 350/2006, Guvernul a început în sfârșit să utilizeze mecanismele legale pe care le are la dispoziție pentru a asigura respectarea ei. Este un semnal pozitiv, dar ne vom bucura doar după ce vedem că autoritățile locale vizate constituie fondul destinat activităților de tineret și organizează consultări adecvate pentru a stabili prioritățile și mecanismele prin care se cheltuiesc sumele respective.” — Mihai Dragoș, Președinte al Consiliului Tineretului din România.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii