Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:18 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noi reglementări privind uzul de armă în România! Forțele de ordine nu mai răspund penal atunci când trag în infractori

ro

08 Sep, 2016 07:53 2684 Marime text
La inițiativa fostului ofițer SPP, deputatul Ștefan Burlacu, parlamentarii au adoptat modificarea și completarea Legii nr. 17/1996 privind regimul armelor de foc și al munițiilor, informează, în exclusivitate, Evenimentul Zilei. Printre principalele modificări se numără înlăturarea răspunderii penale și materiale a polițiștilor, jandarmilor sau altor lucrători din domeniul ordinii publice și siguranței naționale care deschid focul, respectând legea.
 
Parlamentul a adoptat, marţi, un proiect de modificare şi completare a legii privind regimul armelor de foc şi al muniţiilor prin care se înlătură caracterul penal al faptei şi răspunderea materială a personalului instituţiilor cu atribuţii în domeniul ordinii publice şi siguranţei naţionale în cazul uzului de armă executat în condiţiile şi în situaţiile prevăzute de lege.
 
Legii 17 din 1996 i s-a adăugat un nou articol în care se spune: „Uzul de armă executat în condiţiile şi în situaţiile prevăzute de prezenta lege înlătură caracterul penal al faptei şi răspunderea materială a personalului instituțiilor cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securității naționale”.
 
Noua lege reglementează și situaţia în care persoanele care sunt dotate cu arme de foc pot face uz de armă, pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu sau a misiunilor militare. Mai mult, a fost introdusă şi situaţia în care se poate renunţa la somaţie înainte de a se executa foc.
 
Iniţiatorul legii spune, în Expunerea de motive, că prin legea 295 din 2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, republicată în 2014, se specifică încă din primul articol că prevederile ei „nu se aplică operaţiunilor cu arme şi muniţii efectuate de către instituţiile publice cu atribuţii în domeniul apărării, siguranţei naţionale şi ordinii publice”. Pentru fiecare din aceste instituţii, până acum se stabileau norme proprii prin legile speciale care reglementează atribuţiile acestora, ceea ce ducea la probleme în situaţiile în care acestea trebuiau să colaboreze.

sursa foto: evz.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii