Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:41 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicuşor Constantinescu, primul ales local care va cere absolvirea de incompatibilitate, după precedentul Iohannis

ro

24 Jan, 2015 18:04 1809 Marime text
Cea mai aşteptată decizie a instanţelor în acest început de an a fost reprezentată de cea privind posibila incompatibilitate a preşedintelui Iohannis, şeful statului câştigând definitiv procesul cu ANI. Legea 161/2003, invocată de ANI în procesele de incompatibilitate, interzice aleşilor locali să participe în adunările generale ale societăţilor locale de interes local sau să fie reprezentantul statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional.

Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, acuzat de incompatibilitate de ANI pentru prezenţa în Raja Constanţa, a dezvăluit pentru Gândul că avocaţii săi s-au consultat cu cei ai primarului Iohannis şi ai preşedintelui CJ Braşov, Aristotel Căncescu, pentru a avea o argumentaţie comună în faţa instanţelor.

După victoria lui Iohannis la Înalta Curte, prin care actualul preşedinte a fost declarat compatibil, Nicuşor Constantinescu susţine că şi ceilalţi aleşi locali vor trebui declaraţi compatibili de instanţele de judecată. Peste o sută de preşedinţi de Consilii Judeţene şi primari au fost consideraţi incompatibili de Agenţia Naţională de Integritate, dar Nicuşor Constantinescu afirmă că, în realitate, peste 750 de aleşi locali se află în această situaţie.
 
Nicuşor Constantinescu, revenit în fruntea Consiliului Judeţean Constanţa, a fost unul dintre cei mai duri critici ai ANI de-a lungul timpului, afirmând şi acum că ceea ce face Agenţia în cazul aleşilor locali este ”un abuz”. Social-democratul spune că peste 750 de aleşi locali se află în potenţiale cazuri de incompatibilitate din cauza prezenţei în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local.
 
El susţine că decizia dată de Curtea Supremă în cazul Iohannis, preşedintele câştigând definitiv procesul cu ANI, reprezintă un precedent pentru toate procesele de acest tip.
 
”Noi suntem ţară membră a UE şi în UE primează legea europeană şi directiva europeană confirmă că aleşii locali sunt obligaţi să participe în structurile asociaţiilor care accesează fondurile europene pentru dezvoltarea comunităţilor şi care le reprezintă. Sunt obligaţi aleşii locali să facă parte. Legea românească le zice aleşilor locali că ar fi incompatibili cu participarea în aceste asociaţii. În UE, nici participarea în asociaţiile locale nu sunt interzise, toţi aleşii locali au această obligaţie”, a declarat pentru Gândul Nicuşor Constantinescu.

Sursa: gandul.info
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii