Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:04 20 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicuşor Constantinescu, declarat incompatibil de ANI

ro

24 Apr, 2013 16:02 1220 Marime text

Agenția Națională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea legislației privind regimul juridic al incompatibilităților de către NICUȘOR CONSTANTINESCU, Președintele Consiliului Județean Constanța.
Sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerințele Legii nr. 176/2010, referitoare la înștiințarea persoanelor evaluate, NICUȘOR CONSTANTINESCU fiind informat, la 04.01.2011 și 07.03.2013 (confirmare de primire din data de 11.03.2013), despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. NICUȘOR CONSTANTINESCU nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, se menţionează pe site-ul ANI.
„În urma evaluărilor efectuate, s-a constatat faptul că NICUȘOR CONSTANTINESCU s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20.06.2008 - 23.03.2009, întrucât a deținut, simultan, atât funcția de Preșesedinte al Consiliului Județean Constanța, cât și calitatea de reprezentant al Județului Constanța în Adunarea Generală a Acționarilor în cadrul S.C. RAJA S.A. Constanța, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare.

Menționăm ca jurisprudență relevantă în materie, rapoarte care au avut același obiect de evaluare, Sentințele Civile din 21.11.2012 - nr. 528/CA, nr. 529/CA, 532/CA, respectiv Sentința Civilă nr. 557/CA din 03.12.2012, privind mai mulți aleși locali (în categoria cărora intră și președinții de consilii județene), emise de Curtea de Apel Constanța, prin care s-a reținut existența stării de incompatibilitate în sensul art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare.

NICUȘOR CONSTANTINESCU exercită, în prezent, al treilea mandat consecutiv de Președinte al Consiliului Județean Constanța (2004 – 2008, 2008 – 2012, 2012 – prezent).

De asemenea, NICUSOR CONSTANTINESCU a deținut funcția de reprezentant al Județului Constanța în Adunarea Generală a Acționarilor în cadrul S.C. RAJA S.A. Constanța în perioada 27.03.2007 – 23.03.2009. La data de 20.06.2008, acesta a fost validat în funcția de Președinte al Consiliului Județean Constanța pentru mandatul 2008 – 2012.

Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislației privind regimul juridic al incompatibilităților, deoarece, potrivit dispozițiilor art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare, „Funcţia de (…) preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu (…) funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional”.

„Persoana (...) față de care s-a constatat (...) starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică (...) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicția de 3 ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unei stări de incompatibilitate.

Persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a incompatibilității, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanța de contencios administrativ.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare”, se precizează pe site-ul ANI.

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • cox 24 Apr, 2013 16:16 COMUNICAT DE PRESA Având în vedere situaţia dramatică în care se regăseşte momentan clubul F.C. Farul Constanţa, aflată pe ultimua poziţie a clasamentului Seriei 1 a Ligii a 2-a la fotbal şi anunţul recent al actualului finanţator, dl. Geani Nedelcu, potrivit căruia intenţionează să se retragă de la club la finalul acestui campionat, Asociaţia Suporterilor "Farul Constanta" anunţă organizarea unui miting pentru salvarea echipei fanion a Dobrogei, programat a se desfăşura VINERI, 26 APRILIE, LA ORA 18:30, la sediul societăţii Cuget Liber Constanţa (Bd. I.C. Brătianu colţ cu strada Oborului). Constatăm cu regret faptul că factorii de decizie au tratat cu indiferenţă această situaţie, care în ciuda celor mai bune intenţii ale conducerii actuale a clubului, s-a depreciat pe parcursul ultimilor ani. Mai mult, chiar şi încercările de identificare şi atragere a unor posibili investitori – dintre care unii şi-au manifestat interesul în preluarea clubului – s-au lovit de datoriile actuale ale clubului faţă de societăţile fostului creditor al F.C. Farul Constanţa, dl. Gheorghe Bosânceanu. Locul de desfăşurare a mitingului nu este ales întâmplător, Cuget Liber fiind o altă societate patronată de către domnul Bosânceanu. Ne dorim să îl sensibilizăm pe domnia sa, pentru a elibera Farul de datorii, acesta fiind singurul mod în care ar putea fi salvat cu adevărat de la desfiinţare. Mitingul este autorizat şi va avea un caracter paşnic. Date fiind cele expuse mai sus, Asociaţia Suporterilor "Farul Constanta" invită toţi fostii sau actualii jucători, colaboratori şi nu în ultimul rând, suporteri ai echipei F.C. Farul Constanţa să i se alăture în acest demers. Vă aşteptăm în număr cât mai mare! IMPREUNA SALVAM FARUL! Mitingul este autorizat sa se desfasoare dupa cum urmeaza: ORA 17,30 - intalnire la Tribuna oficiala a stadionului F.C. FARUL. Ora 18,00 se pleaca de la stadion pe traseul: Strada Primaverii - drepata pe strada Poporului. Se merge pana la intersectia de la Trocadero unde se face stanga pe B-dul Alexandru Lapusneanu. Mergem inainte pana la Kaufland unde facem dreapta pe B-dul I.C. Bratianu pana la sediul Cuget Liber. Acolo se face jonctiunea cu toti cei care nu pot ajunge la stadion din cauza programului.