Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:28 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicuşor Constantinescu cere statului american respingerea cererii de arestare emise de autorităţile române

ro

05 Sep, 2014 23:21 2027 Marime text
Nicuşor Constantinescu a trimis un memoriu procurorului general al SUA, Eric Holder Jr., în care susţine că justiţia română e controlată de DNA şi cere respingerea oricărei cereri de arestare ce va ajunge în SUA pe numele său, potrivit unui document obţinut de Mediafax.
 
Contactat telefonic, avocatul lui Nicuşor Constantinescu, Cătălin Dancu, a precizat că documentul a fost transmis, joi, prin serviciu de curierat rapid cu confirmare de primire, că toate documentele anexate memoriului, inclusiv memoriul, au fost traduse şi legalizate şi că oficialul american ar trebui să se pronunţe asupra materialului după primirea sa.
 
"Acest memoriu pe care vi-l transmit (cred că este primul pe care îl primiţi din România) este menit a vă clarifica cu probe asupra faptului că în această cauză sistemul judiciar din România în ansamblul său este imperfect; jusitiţia prin instituţiile sale nu garantează realizarea unui proces echitabil, transparent, independent şi imparţial încălcându-se în mod real prezumţia de nevinovăţie a clientului meu", se arată în preambulul documentului citat.
 
Avocatul preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa notează că "...întrucat... a fost emis un mandat internaţional de urmărire şi arestare cu consecinţa aducerii sale în ţară, vă solicit respectuos ca în analiza memoriului şi a documentelor anexă să nu daţi curs solicitării autorităţilor române de a pune în aplicare pe teritoriul SUA acest mandat şi de a refuza executarea mandatului ca urmare a încălcării legii (...)".
 
Avocatul arată în continuare că cel pe care îl apără a plecat din România, în scop medical, doar după ce a avut încuviinţarea procurorului DNA care instrumentează cazul său de corupţie, iar ulterior intevenţiei chirugicale din SUA a pus constant la dispoziţia sitemului judiciar şi de justiţie din România documente medicale doveditoare.
 
În concluzie, avocatul îi cere procurorului general al SUA să respingă orice cerere a autorităţilor române în aplicarea oricărui mandat de arestare şi extrădare a clientului său din Statele Unite.
 
Nicuşor Constantinescu, care era cercetat sub control judiciar în dosarul în care este acuzat că a împiedicat controale ale Curţii de Conturi la Regia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa, a cerut DNA permisiunea să plece în SUA pentru o intervenţie chirurgicală şi a plecat din ţară pe 9 aprilie.
 
În 23 iunie, DNA a cerut Tribunalului Bucureşti arestarea lui Nicuşor Constantinescu, pentru că acesta nu a revenit în ţară până la data de 11 iunie, decisă de aceeaşi instanţă. Tribunalul Bucureşti a admis cererea, dar decizia nu a fost menţinută de Curtea de Apel Bucureşti.
 
Tribunalul Bucureşti a mai dispus, în 23 iulie, arestarea lui Nicuşor Constantinescu, urmare a propunerii făcute de DNA după mediatizarea unor imagini în care preşedintele CJ Constanţa fumează la terasa unui restaurant din New York.
 
În 7 august, Curtea de Apel Bucureşti a decis, definitiv, arestarea preventivă a lui Constantinescu, fiind demarată procedura de extrădare a acestuia.
 
Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în trei dosare penale distincte. Într-unul dintre ele este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în cel de-al treilea pentru că a atribuit nelegal terenuri.
 
Într-un alt dosar, şeful CJ Constanţa este cercetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţii, 15 cartuşe de 9 milimetri.
 
Sursa: mediafax.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii