Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:36 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicolas Sarkozy declara razboi infractorilor romi

ro

11 Jun, 2010 17:28 1160 Marime text

Îngrijorat de infracţiunile comise de cei circa 10.000 de români de etnie romă, preşedintele Franţei a cerut amprentarea tuturor celor care primesc ajutorul financiar pentru repatriere, pentru a nu mai beneficia încă o dată de aceşti bani. Începând din toamnă, prefecţii francezi vor putea să-i evacueze pe romii care îşi fac tabere pe terenuri private sau ale statului, fără să mai aibă nevoie de o hotărâre judecătorească, scrie "Le Figaro".

Preşedintele francez, care a discutat despre acest fenomen şi la Bucureşti, când era ministru de Interne (2002-2004), i-a cerut, ieri, ministrului de Interne, Brice Hortefeux, să elaboreze un plan de acţiune împotriva delincvenţilor itineranţi din Europa de Est, în special din România, scrie "Le Figaro". "Aflaţi sub conducerea grupurilor mafiote care îi obligă să trăiască în condiţii mizere, numeroşi imigranţi, în special din comunitatea romă, sunt obligaţi să cerşească, să fure şi să jefuiască pentru şefii lor aflaţi la adăpostul Carpaţilor", scrie cotidianul francez.

"Le Figaro" arată că poliţiştii şi jandarmii francezi au făcut, miercuri, o razie în tabăra de romi de la Montbeliard, în Franche-Comte, unde au fost interogaţi 18 suspecţi, dintre care trei aveau sub 13 ani. Banda este acuzată de 50 de fapte penale. "Însoţiţi de complici cu maşini, adolescenţii intrau în magazine forţând ferestrele şi furau bijuterii şi bani", explică un anchetator. Poliţiştii au descoperit mai multe mii de euro şi 75 de bijuterii ascunse în tabăra de romi. Infractorii foloseau în timpul furturilor două maşini, dintre care un Jaguar.

Romii sunt consideraţi de autorităţi ca fiind cauza recrudescenţei micilor infracţiuni. În 2009, poliţia a operat 1.800 de arestări în rândul romilor proveniţi din România, de două ori mai multe decât în 2008. 40% dintre delincvenţii romi sunt minori, arată autorităţile de la Paris.

Guvernul francez aşteaptă semnarea a două acorduri cu Bucureştiul, pentru detaşarea în Franţa a 20 de poliţişti români care să faciliteze repatrierea copiilor romi supuşi unei forme de sclavagism modern.

Sursa: cotidianul.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii