Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:24 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

News alert Cod Portocaliu de viscol şi ninsori

ro

24 Jan, 2014 09:55 2684 Marime text
Iarna revine cu ninsori, viscol şi polei în majoritatea regiunilor.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis vineri o avertizare COD PORTOCALIU de ninsori şi viscol în zece judeţe din ţară. Comandamentul de iarnă s-a reunit vineri pentru o şedinţă de urgenţă.

COD GALBEN
În intervalul 24 ianuarie, ora 18.00 – 26 ianuarie, ora 18.00, vremea se va înrăutăţi.
În sudul şi estul ţării va ninge, iar vântul va avea intensificări, viscolind ninsoarea. Vitezele vor depăşi la rafală 60...70 km/h în sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, precum şi în zona Munţilor Banatului, a Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, zone în care şi stratul de zăpadă va fi consistent.
Vor fi precipitaţii mixte şi se va depune polei local în Dobrogea, iar în prima parte a intervalului şi în Banat, sudul Olteniei şi al Munteniei.
Cantităţile de precipitaţii vor depăşi pe arii restrânse 20 l/mp în 24 de ore. În restul teritoriului ninsorile vor fi în general slabe.
Notă: Vremea se va răci, devenind geroasă în cursul nopţilor şi al dimineţilor mai ales în estul şi sud-estul ţării.
COD PORTOCALIU
În prima parte a intervalului ninsorile vor fi abundente în cea mai mare parte a Olteniei (judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj şi Vâlcea), unde stratul de zăpadă va depăşi local 30...40 cm, iar vântul va sufla cu peste 70 km/h, viscolind şi troienind zăpada. În cursul zilei de sâmbătă şi în noaptea de sâmbătă spre duminică, viscolul se va intensifica în Muntenia, iar în judeţele Giurgiu, Călaraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila şi Ilfov, inclusiv municipiul Bucureşti, temporar vor fi rafale ale vântului de peste 75...80 km/h, va ninge abundent, iar ninsoarea va fi puternic viscolită.
Vicepremierul Liviu Dragnea le-a cerut prefecţilor, încă de joi, în cadrul comandamentului de iarnă organizat la Guvern, să verifice din timp disponibilul de forţe şi mijloace prevăzute în planurile de intervenţie, să instituie serviciul de permanenţă la nivelul autorităţilor locale şi să ia măsuri pentru informarea permanentă a populaţiei.
ANM a anunţat o alertă meteo care este valabilă în intervalul 24 ianuarie, ora 18.00 – 26 ianuarie, ora 18.00.
În intervalul menţionat vremea se va înrăutăţi şi vor fi precipitaţii în toată ţara.
Va ninge şi se va depune strat consistent de zăpadă în Oltenia, Muntenia, cea mai mare parte a Dobrogei, în sudul Moldovei, precum şi în zona Munţilor Banatului, a Carpaţilor Meridionali şi de Curbură.
Weekend-ul vine cu ninsori puternice în Capitală. Temperaturile coboară până la minus 5 grade
Cantităţile de precipitaţii vor depăşi pe arii restrânse 20 l/mp în 24 de ore. Vântul se va intensifica cu precădere în sudul şi sud-estul ţării, unde va avea viteze de peste 60....70 km/h, viscolind ninsoarea.
Vor fi precipitaţii mixte şi se va depune polei în Banat, sudul Dobrogei, iar la începutul intervalului şi în sudul Olteniei.
Vremea se va răci, mai ales în estul şi sud-estul ţării, unde va deveni geroasă în cursul nopţilor şi al dimineţilor.
.

04_cod_utilaj_dezapezire.jpg


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii