Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:52 15 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nelu Fediuc, şeful Sectorului Poliției de Frontieră Siret, reţinut pentru luare de mită

ro

19 Jul, 2014 17:27 946 Marime text
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 19.07.2014, ora 02:00, până la data de 20.07.2014, ora 02:00, a inculpatului Fediuc Nelu, șeful Sectorului Poliției de Frontieră Siret, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:

- luare de mită, în formă continuată; 
- influențarea declarațiilor (2 infracțiuni). 

Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a reieșit că, în cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 2008-2012, inculpatul Fediuc Nelu, în virtutea atribuțiilor de serviciu a asigurat protecție în Vama Siret pentru mai multe persoane care tranzitau țigări prin punctul vamal, peste plafonul legal admis de lege, și cu sustragerea de la plata taxelor vamale.
Pentru a beneficia de această „protecție”, persoanele respective trebuiau să achite câte o taxă lunară care a fost stabilită, inițial la suma de 200 de dolari/lunar, după care a fost mărită până la 500 – 1.000 euro/lunar, la cererea expresă a inculpatului Fediuc Nelu.
În schimbul aceleiași „protecții”, în intervalul februarie – august 2008, inculpatul Fediuc Nelu a beneficiat și de favoruri sexuale din partea unei martore denunțătoare. 
În perioada lunii septembrie 2008, inculpatul Fediuc Nelu a încercat să determine aceeași martoră denunțătoare, să-și retragă denunțul formulat împotriva lui, în dosarul pentru care a fost trimis în judecată (comunicat nr. 1034/VII/3 din 14 iulie 2014), oferindu-i în schimb suma de 12.000 euro, pe care aceasta a refuzat-o.
De asemenea, în perioada iunie – 07 iulie 014, prin intermediul inculpatului Robu Gheorghe, trimis în judecată în același dosar, pentru infracțiuni de corupție, a încercat să determine un alt martor denunțător prin metode de intimidare, să-și retragă denunțul formulat în împotriva sa, a altor vameși și ofițeri de poliție de frontieră.

Inculpatului Fediuc Nelu i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. 

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Ti-a placut articolul?

Comentarii