Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:17 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

NATO Primul zbor AWACS deasupra României supravegheat de o un sergent român

ro

03 Apr, 2014 20:02 2403 Marime text
Sergentul român Ruxandra Rafail a condus echipa de supraveghere la primul zbor AWACS efectuat asupra României, ca urmare a crizei din Crimeea potrivit unui newsletter NATO.

Consiliul NATO  a decis, la 10 martie, efectuarea unor zboruri de supraveghere AWACS în spaţiul aerian al României şi în cel al Poloniei, ca urmare a evenimentelor din Ucraina. Totodată, Consiliul a anunţat că zborurile de supraveghere se vor desfăşura pe rute şi în zone prestabilite. Aceste misiuni sunt realizate de aparatele AWACS de la baza aeriană a NATO din Geilenkirchen, Germania.

Prima misiune AWACS în spaţiul aerian al României a avut loc la 14 martie, iar din echipaj a făcut parte şi o româncă.

Este vorba de sergentul Ruxandra Rafail, care a fost "Surveillance Controller". "A fost grozav să lucrez într-o Componentă multinaţională şi în special în acest caz - să zbor pe deasupra ţării mele şi să o protejez", a precizat Ruxandra Rafail, citată în newsletter-ul NATO, titrat de MEDIAFAX.

Persoana desemnată "Surveillance Controller" (SC) conduce echipa de supraveghere care furnizează imagini şi le transmite la bază şi altor unităţi aeriene.

Aeronavele AWACS operează în cadrul Componentei de aeronave E-3A – parte a Forţei NATO de Avertizare Timpurie, a cărei misiune de bază este asigurarea supravegherii aeriene, comenzii, controlului şi comunicaţiilor pe timpul operaţiilor desfăşurate în spaţiul aerian al Alianţei, potrivit aceleiaşi surse.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii