Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:10 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

NATO plănuiește cel mai amplu exercițiu de după 2002 pentru a contracara SI

ro

15 Jul, 2015 21:00 1383 Marime text
Mai mult de 30 de state, inclusive țări nemembre ca Suedia și Austria, vor lua parte la exercițiile ce vor avea loc în Italia, Spania și Portugalia, între 3 octombrie și 6 noiembrie, și în cadrul cărora vor fi desfășurați 36.000 de militari, relatează Reuters.
Întorcându-și pentru scurt timp atenția dinspre Rusia, comandanți din cadrul NATO au declarat astăzi că Alianța va realiza unul dintre cele mai dificile exerciții de până acum, într-un scenariu complex de amenințări, în care luptători jihadiști atacă pe pământ, din aer și pe mare. ”Nu putem alege între amenințarea estică și amenințarea sudică, trebuie să ne pregătim pentru ambele”, a declarat generalul Hans-Lothar Domrose, șeful comandamentului NATO din Brunssum, Olanda, responsabil cu pregătirea acestui exercițiu.
Mare parte din atenția NATO s-a concentrat în ultimul timp asupra Rusiei, considerată tot mai ostilă, dar ascensiunea Statului Islamic în Irak și în Siria constituie o preocupare majoră. Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a avertizat că revoltele Primăverii Arabe au degenerat într-o ”iarnă brutală” de instabilitate, amintește Reuters.
NATO nu a mai organizat exerciții de o asemenea amploare din 2002, când 15 state membre și 12 țări partenere și-au testat capabilitățile militare în Norvegia și Polonia.
Întrebat ce s-a schimbat de atunci, generalul Domrose a răspuns că NATO trebuie să combată inamici care își răspândesc, prin rețele de socializare, propaganda capabilă să inspire atacuri în America de Nord și în Europa, dar și grupări de combatanți în zone vaste.
Exercițiile sunt parte a angajamentului Alianței de a avea o nouă forță de reacție rapidă, de câteva mii de militari care să poată fi trimiși într-un punct de criză în doar câteva zile. Potrivit generalului Domrose, participanții la exercițiu vor reacționa dacă vor observa în zonă ambarcațiuni cu imigranți ce vor încerca să ajungă în Europa. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii