Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:16 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muzeul Ermitaj-250 de ani de existență. Google și-a schimbat logo-ul

ro

07 Dec, 2014 03:14 2890 Marime text
Muzeul Ermitaj (în rusă: Эрмитаж) este situat în apropierea orașului Sankt Petersburg, Rusia, pe malul Nevei, în Palatul de iarnă din Sankt Petersburg, este astăzi unul dintre cele mai vechi muzee din lume.

Mai mult de 60.000 de piese sunt expuse în aproximativ 1.000 de săli, în timp ce 9 milioane de obiecte sunt păstrate în rezervă. Muzeul prezintă, pe lângă numeroase piese ale antichității, o colecție de opere de artă europene a perioadei clasice care se numără printre cele mai vechidin lume, alături de cea a muzeului Luvru și muzeului Prado. Printre operele expuse figurează picturi ale celor olandezi și francezi ca Rembrandt, Rubens, Matisse și Paul Gauguin. Aici pot fi găsite o pictură în ulei a lui Leonardo da Vinci, cât și 69 de picturi ale lui Pablo Picasso. Muzeul are 2500 de angajați. Clădirile ce adăpostesc muzeul constituie unul dintre principalele ansambluri ale centrului Sankt-Petersburgului, ansamblu inclus în patrimoniul mondial al UNESCO.

Clădirile

Inițial, doar clădirea numită „Micul Ermitaj” purta acest nume. Astăzi, Ermitajul regrupează un complex din mai multe clădiri construite între secolele al XVIII-lea și al XIX-lea. Alături de „Micul Ermitaj” găsim „Vechiul Ermitaj”, „Noul Ermitaj” și „teatrul Ermitajului”, cât și o mare parte din „Palatul de Gumă”, altădată rezidența principală a țarului Rusiei. De-a lungul ultimilor ani, o parte a clădirii Statului-Major situată lângă piața castelului, dar și palatul Menșikov au fost alipite complexului Ermitaj.
Complexul Ermitaj, de la stânga la dreapta: teatrul Ermitajului, Vechiul Ermitaj, Micul Ermitaj, Palatul de Iarnă (Noul Ermitaj, situat în spatele Vechiului Ermitaj nu este vizibil)

Colecțiile

Dintre cele 250 de muzee ale orașului, Ermitajul este, cu cele 3 până la 4 milioane de vizitatori anual, cel mai vizitat și cel mai reputat. Este unul dintre cele mai importante muzee de artă din lume. Găzduiește o uriașă colecție de artă europeană a zilelor noastre până în 1917. Expunerea tablourilor deosebit de apropiate unele de altele, datorată densității colecțiilor prezentate, a primit numele de expunere peterburgheză.
În cinstea celor 250 de ani de existență Google a schimbat Doodle-ul.
Sursa: wikipedia.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii