Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:27 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Motivarea instanţei în condamnarea lui Adrian Năstase Inculpatul a acţionat în cel mai pur stil mafiot

ro

04 Jul, 2014 21:52 1877 Marime text
Judecătorii instanţei supreme au ţinut cont de pregătirea profesională a lui Adrian Năstase şi de activităţile sale anterioare care au avut efecte benefice pentru statul român numai în privinţa sancţiunii aplicate pentru infracţiunea de şantaj, pentru care i-a aplicat fostului premier o pedeapsă de trei ani de închisoare în dosarul Zambaccian, transmite Agerpres.
 
"În privinţa circumstanţelor personale, în cazul inculpatului Năstase instanţa de recurs va reţine ca având un caracter atenuant pregătirea sa profesională şi acea parte a activităţii sale anterioare care a avut efecte benefice pentru statul român, (...) însă numai în privinţa sancţiunii aplicate pentru infracţiunea de şantaj. În cazul infracţiunii de corupţie, chiar dacă va reţine incidenţa aceleiaşi circumstanţe atenuante judiciare, urmează a constata că aceasta vine în concurs cu caracterul continuat al infracţiunii, ce reprezintă o cauză de agravare a pedepsei", se arată în motivarea magistraţilor.
 
Pe de altă parte, judecătorii susţin că, în egală măsură, conduita procesuală nesinceră, dublată de încercarea sa permanentă de a se prezenta ca o victimă a justiţiei şi de a da o conotaţie politică oricărui demers judiciar îndreptat împotriva sa, demonstrează că Adrian Năstase nu a înţeles nici până acum importanţa valorii sociale lezate prin conduita sa infracţională şi nici modul în care funcţionează statul de drept, preferând să caute vinovăţii dincolo de propria sa persoană.
 
"Inculpatul Năstase nu a avut nicio reţinere de a acţiona în cel mai pur stil mafiot, încercând să impună tăcerea persoanei care 'l-a trădat' (aşa cum însuşi inculpatul s-a exprimat) prin dezvăluiri viitoare compromiţătoare pentru aceasta, ce aveau însă să fie făcute nu de către inculpat, ci de o persoană care, spre deosebire de partea vătămată Păun Ioan, a ales să-i fie credincioasă până la capăt (inculpata Jianu Irina Paula)", se mai arată în motivarea Completului de 5 judecători al ÎCCJ.
 
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe 6 ianuarie pe fostul premier Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în dosarul Zambaccian.
 
Adrian Năstase a primit patru ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată şi trei ani de închisoare pentru şantaj, precum şi cinci ani interzicerea unor drepturi civile după executarea pedepsei. Cele două pedepse au fost contopite, urmând ca Adrian Năstase să execute pedeapsa cea mai grea, de patru ani de închisoare.
 
Pe 24 iunie, Curtea de Apel Bucureţti a decis ca la cei patru ani de închisoare primiţi de fostul premier în dosarele Zambaccian şi Trofeul calităţii să se adauge şase luni ca spor de pedeapsă, astfel încât acesta va executa în final patru ani şi şase luni de închisoare.
 
Sursa: Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii