Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:58 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Motivarea ÎCCJ în dosarul lui Relu Fenechiu "A dovedit dispreţ pentru finanţele unei instituţii publice"

ro

24 Sep, 2014 15:11 1862 Marime text
Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu împreună cu ceilalti inculpati din dosarul Transformatorul au obtinut venituri considerabile in detrimentul unei institutii publice, dovedind "un total dispret fata de banul public", se arata in motivarea de condamnare data de Inalta Curte de Casatie si Justitie, transmite HotNews.

Amintim că Relu Fenechiu a fost condamnat în data de 24 ianuarie la 5 ani de inchisoare cu executare in dosarul Transformatorul. Sentinţa a fost dată de un complet de cinci judecatori din cadrul ICCJ, condus de Livia Stanciu.

Pe 30 ianuarie 2014, fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a fost condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 5 ani de inchisoare cu executare in dosarul Transformatorul.

Şi Lucian Fenechiu, fratele lui Relu Fenechiu, a primit 5 ani de inchisoare cu executare, aceeasi pedeapsa primind si Mihai Bogdan Damian, administrator la compania Europlus SRL Iasi.

Alte condamnari: Petru Andronache - 7 ani, Ioan Turbatu - 6 ani si Ioan Marghidan - 6 ani de inchisoare cu executare, acestia fiind fosti directori in cadrul SISEE Moldova.

"Faptele savarsite de catre inculpatii Fenechiu Relu, Fenechiu Lucian si Damian Mihai Bogdan intrunesc elementele constitutive ale complicitatii la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma continuata si calificata. In acest context, instanta de control judiciar isi insuseste opinia exprimata de prima instanta, in sensul ca activitatea infractionala ce a facut obiectul prezentei cauze a avut ca unic scop obtinerea de catre complici a unor venituri considerabile in detrimentul patrimoniului unei institutii publice, dovedind un total dispret fata de banul public. Acest dispret pentru finantele unei institutii publice, dar si pentru mii de persoane fizice si juridice, contureaza profilul inculpatilor care, in schimbul unor avantaje imediate, au acceptat sa incalce legea", se arata in motivare.

In opinia judecatorilor, dat fiind că în ultimii ani n societatea romaneasca asistam la o tendinta de crestere a faptelor de coruptie, ce au capatat o amploare deosebita, "se impune ca justitia sa riposteze cu fermitate ori de cate ori se probeaza asemenea cazuri, ca o dovada a faptului ca statul de drept nu asista pasiv la amplificarea si propagarea acestora, la toate nivelurile, ci dimpotriva, functioneaza si, mai ales, reactioneaza prin autoritatile si parghiile specifice puse in slujba propriilor cetateni".

Pe de alta parte, instanta susţine ca fostii directori in cadrul SISEE Moldova, Ioan Turbatu, Ion Marghidan si Petru Andronache, si-au indeplinit defectuos indatoririle de serviciu, constand in incalcarea dispozitiilor referitoare la derularea procedurilor pentru atribuirea contractelor de achizitie publica catre firmele lui Relu Fenechiu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii