Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:30 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Morți, răniți și clădiri afectate în Eduador. Mărturii cutremurătoare după seismul de 7,8 grade

ro

17 Apr, 2016 10:52 2349 Marime text
Unele agenţii de presă spun că  în urma seismului de 7,8 grade pe scara Richter produs în Ecuador au murit cel puţin 28 de persoane, altele susţin că sunt 41 până la această oră. Autoritățile nu au comunicat deocamdată un bilanț exact al răniților. Mai mult, unele ziare locale susţin că un oraş ar fi fost ras de pe faţa pământului, însă încă nu avem date certe despre acest lucru deocamdată. Vicepreședintele Jorge Glas a anunțat că a fost decretată starea de urgență "pentru păstrarea ordinii publice", relatează AFP.

"Avem 16 persoane decedate în orașul Portoviejo, zece la Manta, două în provincia Guayas și încă verificăm", a declarat Jorge Glas în cursul unei conferințe de presă.


Vicepreședintele ecuadorian, care îndeplinește funcția de șef al statului, în absența președintelui Rafael Correa, aflat în vizită la Vatican, a adăugat că "toate forțele publice sunt în stare de alertă maximă pentru a proteja viața cetățenilor". Provinciile cele mai afectate sunt Manabi, Guayas și Esmeraldas.

 
Oamenii s-au declarat speriaţi şi îngroziţi:

„A fost cel mai rău lucru din viaţa mea. M-am simţit ca naiba!”
„Nici nu puteam merge în picioare. Cutremurul s-a simțit foarte puternic și părea să nu se mai sfârşească și apoi deodată a început să ne scuture mai conice încet. Fiul meu de 6 ani a fost speriat, a fugit într-o parte. Se uita la obiectele care se deplasau pe rafturi şi apoi în ochii mei. I se citea frica pe faţă!”
„Am simțit seismul în Quito. Absolut totul se cutremura. Autorităţile au fost nevoite să evacueze clădirile.”
„Acest cutremur a durat probabil aproximativ 50 de secunde şi a fost ca şi cum eram pe un pat de apă.”
„Sunt aici de aproape 4 ani. Acesta este cel mai puternic și cel mai lung dintre cutremurele pe care le-am simțit.”
„Este cel mai puternic cutremur de când am trăit aici, din ultimii 4 ani. A mai fost în 1964 cutremurul din Alaska… puternic, dar parcă nu așa.”
”Acest cutremur a durat foarte mult timp și se simțea ca și cum am fi în ocean.”
”Eram așezat pe canapeaua de zi, am simțit legănarea și am observat cum umerașele se deplasează înainte și înapoi. Apoi cladirea de 10 etaje a continuat să se legene timp de aproximativ 40 de secunde sau mai mult.”
”Este prima dată când ne confruntăm cu un astfel de cutremur. Poate, a durat 60 de secunde.”
A mai fost în Vinerea Mare un cutremur pe la 2:00 în Anchorage Alaska, la 27 martie anul 1964, deci știu când un cutremur este mare. Acesta este al treilea de când sunt aici, din ultima vreme. Înainte de cel mare cutremur din Anchorage în urmă cu peste 50 de ani ne-am obişnuit cu cele mici, cum ar fi cel de astăzi, pe care l-am luat cu pas. Cu toate acestea, am avut aceleași sentimente şi m+am întors în timp ca atunci când aveam 12 ani. Colțul casei s-a scuturat suficient pentru mine să cred că totul s-ar putea termina azi. Acest cutremur a fost doar de un minut, în timp ce acel din Anchorage a fost de aproximativ cinci minute. Dar, se pare că seismele care sunt mai lungi în durată sunt mai „bune” iar cele de scurtă durată sunt semn rău.”
”Un prieten care locuiește la etajul 10 a simțit totul. Stătea pe canapea şi i se legăna piciorul, iar ferestrele scârțâiau îngrozitor. De asemenea, el trăiește cu familia în Cuenca. Noi trăim în Ecuador la-Loja 2.500 de metri deasupra nivelului mării. A durat aproximativ 1 minut.”
„Seismul ne-a făcut, pe mine și pe soția mea să tresărirm speriaţi. Toate plantele noastre suspendate se legănau. Ne-am părăsit bucătăria noastră și am mers în afara din cauza incertitudinii a ceea ce s-ar fi putut întâmpla în continuare. Am sunat mai mulți dintre prietenii mei și toți au fost speriaţi de experienă. Am trăit în Vilcabamba trei ani, iar acest lucru este cel mai sever cutremur pe care l-am simțit.”
„Am realizat că împrejurimile au fost în mișcare un pic înainte de a se simți cu adevărat cutremurul. Am stat așezat, dar am realizat cele trei lustre care atârnau de tavan, chiar deasupra au început să se balanseze puternic. A existat o lumină și un zgomot pe fereastră, iar oglinda mare dinspre dreapta mea se legana în mod evident. Poate că eram un pic paranoic, dar am mers la cea mai mare fereastră a mea și am pus ambele mâini pe ea. Am crezut sincer am luat-o razna. După circa 10-20 de secunde, a existat o altă replică, mult mai puternică și mult mai ușor de observat acum că aveam corpul sprijinit pe un perete. În acel moment am alertat familia mea că a existat un cutremur și că ar trebui să ne mișcăm.”
”Părinții mei au adormit și ei nu au reacționat până când am țipat, așa că nu cred că cineva care a fost dormit a observat seismul, cu excepția cazului în care căzut din pat.”
„Sora mea, de asemenea, a simțit, și pentru că a avut telefonul la ea a ținut să înregistreze o scenă în care televizorul ”dansa” pentru a trimite prietenilor ei. Și ea mi-a și părinții mei au spus că totul a început să se legene înainte și înapoi, atunci când ea înregistra.”

 
Amintim că un cutremur puternic cu magnitudinea 7,8 a zguduit ieri provincia Esmeraldas din nord-vestul Ecuadorului, în apropierea graniței cu Columbia, Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific (Pacific Tsunami Warning Center) declanșând alerta pentru regiunile de coastă ale celor două țări, transmit agențiile internaționale de presă. Potrivit Institutul american de geofizică (USGS), seismul s-a produs la ora locală 18.52 (23,58 GMT), la o adâncime de 19,2 kilometri, la 173 de kilometri vest-nord-vest de capitala Ecuadorului, Quito.
 

"Pe baza caracteristicilor preliminare ale cutremurului, sunt posibile valuri periculoase de tsunami pe coastele situate pe o rază de 300 de kilometri în jurul epicentrului", a avertizat Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific.


Citeşte şi Alertă de tsunami în Ecuador
sau Cutremur cu magnitudinea 7.8. În urmă cu puțin timp


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii