Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:54 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Moment unic în istoria aerospaţială Robotul Philae a aterizat pe cometa Ciuriumov

ro

13 Nov, 2014 09:11 2039 Marime text
NASA a salutat aterizarea robotului european Philae pe cometa Ciuriumov-Gherasimenko, un eveniment pe care l-a catalogat un "progres" major în istoria explorării spaţiale, relatează AFP.
 
"Felicităm Agenţia Spaţială Europeană (ESA) pentru succesul aterizării pe o cometă astăzi (miercuri)", a declarat adjunctul administratorului NASA John Grunsfeld, însărcinat cu misiunile ştiinţifice, citat într-un comunicat.
 
"Această reuşită reprezintă un progres în explorarea sistemului nostru solar şi o etapă-cheie în cooperarea internaţională", a adăugat el.
 
Robotul Philae s-a despărţit de sonda europeană Rosetta şi a aterizat, după o apropiere delicată, pe nucleul cometei Ciuriumov-Gherasimenko. Această manevră a fost periculoasă, având în vedere viteza şi suprafaţa accidentată a cometei.
 
Reprezentantul NASA a subliniat că trei instrumente americane se află la bordul sondei spaţiale Rosetta, pentru a cartografia nucleul cometei şi a căuta urme de apă.
 
"Suntem mândri să luăm parte la această zi istorică şi aşteptăm să primim date ştiinţifice", a mai declarat Grunsfeld.
 
Philae, care cântăreşte aproximativ 100 de kilogram pe Terra, s-a despărţit de Rosetta după un periplu de 6,5 miliarde de kilometri care a durat zece ani.
 
Imediat după confirmarea aterizării, ESA şi-a exprimat îngrijorarea, deoarece Philae nu s-ar fi ancorat bine de solul cometei, iar harpoanele nu ar fi funcţionat corect.
 
Sursa foto: lemonde.fr
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii