Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:41 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Moment istoric. În premieră, România preia Președinția Consiliul Uniunii Europene. Înalte oficialități prezente la ceremonie

ro

10 Jan, 2019 10:11 1836 Marime text
Ceremonia oficială de lansare a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene are loc joi, 10 ianuarie 2019, la Ateneul Român din București (strada Benjamin Franklin, nr. 1-3), conform unui comunicat al MAE.
 
PROGRAMUL EVENIMENTULUI: intervalul orar 20.00 - 21.30

DISCURSURI OFICIALE:
            Premierul României, Viorica-Vasilica Dăncilă
            Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani
            Președintele Consiliului European, Donald Tusk
            Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker

PROGRAMUL CONCERTULUI:
 
-          George Enescu, Rapsodia nr 1 în La major, Op.11
 
-          Ludwig van Beethoven, Simfonia a 9-a în Re minor, Op.125, „Odă bucuriei”
 
11 ianuarie 2019
 
Locația: Administrația Prezidențială - Palatul Cotroceni, Bulevardul Geniului 1-3, intrarea Leu
Intervalul orar: 10.30 - 10.50
 
-          Președintele României, Klaus Werner Iohannis, și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, vor susține declarații de presă comune.
Locația: Palatul Victoriei, Piața Victoriei 1, intrarea D.
 
-          10.45  Întâmpinarea Colegiului Comisarilor de către viceprim-ministrul, ministrul mediului, Graţiela Leocadia Gavrilescu, viceprim-ministrul Viorel Ştefan, viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall, și viceprim-ministrul, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, interimar, Eugen Orlando Teodorovici.
 
-          11.45     Întâmpinarea președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker de către prim-ministrul României, Viorica-Vasilica Dăncilă
 
-          Prim-ministrul României, Viorica-Vasilica Dăncilă, va organiza o conferință de presă comună cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Locația: Palatul Victoriei, Piața Victoriei 1, intrarea D.

UPDATE 12

Seria alocuțiunilor oficiale este încheiată de discursul Prim-ministrului României, Viorica-Vasilica Dăncilă.

 ”Este un moment încărcat de emoție, pentru că am onoarea de vorbi în numele concetățenilor mei, în numele României, care timp de șase luni va sta la masa la care se vor lua decizii importante. Românii ocupă locul meritat în Europa, locul în care să primească același respect, aceleași drepturi și aceleași beneficii de care se bucură toți cetățenii europeni. Cu acest gând voi reprezenta românii și țara mea. România va conduce cu demnitate președinția Consiliului UE”



UPDATE 11 

În aceste momente, Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker rostește un discurs în limba franceză, început inițial în limba română. 

El laudă progresele făcute de România făcute în ultima perioadă. 

"Uniunea Europeană nu este completă fără România. Preluarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene va fi un moment important în istoria României", a menționat Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.


El își exprimă speranța că România va deveni membru al spațiului Schengen foarte rapid. Vorbește despre eforturile pe care trebuie să le facă politicienii din România. 

UPDATE 10 

În aceste momente, a luat cuvântul Președintele Consiliului European, Donald Tusk. 

Discursul acestuia a fost susținut în limba română. 

”Sunt sigur că președinția dumneavoastră va fi la fel de energică, de românească și de europeană, ca muzica lui George Enescu. Nu o spun doar pentru că ne aflăm la Ateneu în această seară, o spun pentru că știu cât de rezistentă și de creativă este națiunea română. Cred că sub bagheta dumneavoastră orchestra va găsit nota potrivită. Veți fi gazdele Europei și sunt sigur că veți acționa în spiritul proverbului: Omul sfințește locul. Am încredere că veți acorda importanța necesară respectării regulilor. Viitorul ne va surprinde zi de zi, respectarea regulilor va fi un aspect esențial”, a menționat Președintele Consiliului European, Donald Tusk. 


UPDATE 9

Discursul următor este cel al Președintelelui Parlamentului European, Antonio Tajani.  

Antonia Tajani, președintele Parlamentului European a vorbit, în limba franceză, despre istoria României, a contribuției romanilor în formarea poporului român și și-a exprimat convingerea că președinția asigurată de România va fi una de succes.

Totodată, Antonio Tajani a făcut apel la statele europene care se opun intrării României în spațiul Schengen să își revizuiască poziția și și-a exprimat speranța că aderarea noastră la acest spațiu se va face chiar în următoarele șase luni, infomează antena3.ro. 

Acesta a  concluzionat cu o zicală românească : "Unde-s doi puterea crește", a menționat  Antonia Tajani, președintele Parlamentului European.

"Bună seara, România! La mulți ani! Cele mai bune urări pentru noul an! Permiteți-mi, în primul rând, să vă adresez cele mai bune urări pentru noul an. 2019 va fi un an crucial pentru România și pentru Europa. Președinția română va ghida Consiliul Uniunii în lunile dinaintea alegerilor europene, într-un moment în care cetățenii noștri cer o Europă mai eficientă.

România a avut întotdeauna o vocație europeană. Cu două mii de ani în urmă, strămoșii noștri romani au traversat Dunărea și au ajuns pe teritoriul vostru construind un pod - unic în lume, la acea vreme. Această epopee a schimbat cursul istoriei. Numele frumoasei voastre țări vine de la romani, și de la puternica lor prezență. Rădăcinile noastre comune creează afinități și ne leagă într-o firească prietenie.Cunosc și apreciez poporul român de mai multe decenii. Sunteți curajoși, hotărâți și generoși. De-a lungul istoriei voastre, aceste calități au fost de nenumărate ori puse la încercare, și tot de atâtea ori s-au dovedit mai puternice.Aceste calități vor contribui la reușita Președinției române.

Traversăm o perioadă de schimbări profunde și rapide. Revoluția tehnologică, valurile de migranți, tensiunile de la frontierele noastre, terorismul, încălzirea globală: toate acestea îi sperie pe mulți europeni. În fața unei Uniuni adesea incapabile să reacționeze rapid, sirenele populiste câștigă teren.Și totuși, în această lume tot mai nesigură, trebuie mai mult ca oricând să avem o Europă puternică, capabilă să-și protejeze cetățenii.Este esențial să ne unim eforturile pentru o Europă mai eficientă. Motto-ul Președinției române răspunde acestui imperativ: „Coeziunea, o valoare europeană comună”, pentru că reflectă exact voința de a nu lăsa pe nimeni deoparte.

Împărtășesc viziunea marelui diplomat Grigore Gafencu, care, la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, spunea: „Nu există decât o singură Europă! Chiar dacă trupul său este mutilat și împărțit, ideea europeană este indivizibilă. Europa nu poate renaște în Vest, daca ea moare în Est. Niciunde cuvântul Europa nu găsește un răspuns mai puternic decât în statele din Est. Ideea de unitate europeană poartă în mintea unei jumătăți întregi de continent o promisiune de pace și, prin urmare, o promisiune de eliberare”.

Forța Europei unite nu e o vorbă în vânt. Pentru noi, cetățenii, această forță înseamnă, pentru prima oară în istorie, posibilitatea de a trăi împreună, liber și pașnic.Această forță este opusul violenței și al schematismului naționalist. Această forță se întemeiază pe valori, pe democrație, pe statul de drept, pe respectarea demnității și a libertății fiecăruia.

Europa trebuie să fie capabilă să acționeze. Este absolut esențial ca următorul buget multianual al Uniunii să fie un buget politic, care să reflecte prioritățile unei Europe eficiente. Reducerea fondurilor de coeziune sau a cheltuielilor pentru agricultură ar fi o gravă eroare. Avem nevoie de un buget care să stimuleze investițiile în economia reală. Trebuie să creăm infrastructuri europene moderne, să investim mai mult în cercetare și inovare și să susținem întreprinderile mici și mijlocii. De asemenea, avem nevoie de resurse suplimentare pentru a stimula tranziția energetică. Parlamentul European a votat un proiect de buget care reflectă aceste priorități.

Contăm pe Președinția română pentru a duce mai departe această ambiție și pentru a susține ideea de coeziune și solidaritate. Toate statele membre trebuie să creeze oportunități pentru tinerii lor. Misiunea noastră este de a îndepărta barierele dintre statele membre vechi și cele noi.Dacă vrem mai multă solidaritate în următorul buget, aceasta nu trebuie să fie cu sens unic. Doresc să mulțumesc României pentru că s-a oferit să primească solicitanți de azil din țările de primă intrare în Uniune. Este un exemplu de urmat.

Principiul solidarității a stat, de asemenea, la baza susținerii aderării României la spațiul Schengen. Parlamentul European a susținut întotdeauna această aderare. Fac apel la statele membre care o blochează să-și modifice poziția. Aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen ar fi benefică pentru securitatea tuturor țărilor europene și sper că aceasta se va realiza în cursul Președinției române.Votul pentru Brexit, războaiele comerciale, protestele cetățenilor și apariția unor mișcări suveraniste ne obligă să reflectăm la calea de urmat.De la începutul mandatului meu, 14 șefi europeni de stat și de guvern au venit la Parlamentul European pentru a dezbate în plen modul în care am putea schimba Uniunea. Vă mulțumesc, domnule Iohannis, pentru valoroasa dumneavoastră contribuție.

România trebuie să aibă un rol central în construcția noii Europe. Aceasta este ideea de bază a summit-ului de la Sibiu, care va avea loc la 9 mai 2019. Este imperios necesar să obținem rezultate: pentru reforma sistemului Dublin, care este urgentă; pentru o piață internă mai echitabilă, în care toată lumea - inclusiv giganții Internetului - își plătește impozitele și respectă regulile; pentru ambiția de a reuși în era digitală; pentru finalizarea Uniunii bancare; pentru o guvernanță economică eficientă și democratică; pentru un comerț deschis, cu condiții de concurență echitabile.Trebuie, de asemenea, să apărăm dreptul cetățenilor de a vota liber la următoarele alegeri europene, făcând tot posibilul pentru ca știrile false să nu denatureze campania electorală, în tentativa lor de a manipula convingerile politice.Să nu ne temem, însă, de „enormitatea posibilului”, cum spunea filozoful Emil Cioran. Drumul care vă stă în față e dificil, dar poporul român nu este singur. România preia pentru prima oară Președinția Consiliului Uniunii Europene. Și va fi o reușită!

Puteți conta pe susținerea Parlamentului European și pe susținerea mea.La câteva săptămâni de la sărbătorirea a 100 de ani de la unirea României, aș vrea să vă reamintesc această vorbă din înțelepciunea populară română: „unde e unul, nu e putere, unde sunt doi, puterea crește”! Să o facem atunci! Mulțumesc", a declarat  Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.


UPDATE 8


Următorul moment este cel reprezentat de discursul lui Florin Iordache, vicepreședintele Camerei Deputaților. El îl înlocuiește pe Liviu Dragnea, președintele Camerei, care a plecat în vacanță. 

Acesta a vorbit despre seriozitatea cu care Parlamentul României înțelege să asigure un consens politic în această perioadă, scrie antena3.ro. 

UPDATE 7

Următorul discurs este cel al lui Călin PopescuTăriceanu, președintele Senatului.  Acesta susține un discurs în limba engleză.

Vorbește în cadrul discursului său despre despre importanța intrării României în familia europeană.

UPDATE 6 

În aceste momente, începe discursul Președintelui României, Klaus Werner Iohannis. 

 ”Uniunea noastră este un proiect peren, capabil să se remodeleze mereu. Ca parte integrantă a acestei comunități, României îi revine misiunea de a avansa agenda noastră comună. Este o misiune de înaltă responsabilitate. Mai multă unitate și coeziune, aceasta este calea pe care o propunem și pe care va trebui să o urmărim cu toții. Avem o serie de dosare importante pe agenda europeană, contextul președinției României va fi marcat de alegerile pentru viitorul Parlament European. Trebuie să demonstrăm că prin unitate și consens putem defini o pagină a viitorului nostru comun. 

Coeziunea este un aspect esențial în avansarea proiectului comun european. Pe parcursul mandatului nostru vor avea loc momente marcante. 

Avem plăcerea de a marca împreună începutul unei perioade importante pentru țara noastră și pentru Uniune. Ne propunem să reușim împreună să consolidăm unitatea și coeziunea, într-un moment cu teste și mize importante pentru Uniunea noastră. Vă doresc succes!”


UPDATE 5 

Un prim moment emoționant este cel al intonării Imnului Național al României „Deșteapă-te, române!”, de către un cor mixt. 

UPDATE 4 

 Încep să ajungă și liderii europeni ajung la Ateneul Român, fiind cazați la un hotel de lux din apropiere.


UPDATE 3 

Poate una din cele mai așteptate prezențe, cea a Președintelui României, Klaus Werner Iohannis și-a făcut apariția la ceremonie. 

Politicieni, ambasadori, dar și figuri importante care nu mai sunt în prim-planul scenei politice și-au făcut apariția la Ateneu.

Printre aceștia se numără și foștii premieri Petre Roman și Adrian Năstase, scrie antena3.ro. 

UPDATE 2 

La ceremonie încep să ajungă membrii guvernului Dăncilă. Între timp, sute de persoane manifestează în apropiere de Ateneul Român. Printre ei se află și filosoful Mihai Șora., infomează digi24.ro. 

UPDATE 1

Invitații ceremoniei încep să sosească la Ateneul Român. O lipsă notabilă este cea a lui Liviu Dragnea. Președintele PSD și al Camerei Deputaților se află în vacanță și este înlocuit de Florin Iordache, vicepreședintele Camerei, potrivit digi24.ro.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii