Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:38 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Modificarile la compensarea medicamentelor, in vigoare din iulie

ro

03 Jun, 2010 13:16 1410 Marime text

Bolnavii de cancer şi cei infectaţi cu virusul HIV vor trebui să plătească o parte din banii pentru medicamentele fără de care nu pot trăi. Cel puţin asta susţin producătorii de medicamente. De cealaltă parte, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate spune că tratamentele pentru aceşti bolnavi rămân gratuite.

Cert este că de luna viitoare, bolnavii vor scoate din buzunar mai mulţi bani pentru a-şi lua medicamentele compensate. Contribuţia lunară ar putea ajunge de la 100 până la 1.000 de lei.

"Noua compensare va fi redusă cu peste 20% pentru mulţi cardiovasculari. Sunt milioane de pacienti care astăzi primesc compensare 50% şi asta va scădea dramatic. Cu până la un milion de lei creşte contribuţia a cel puţin 10.000 de pacienţi cu boli respiratorii şi ceea ce este cel mai grav este că va afecta şi pacienţii care au acum boli severe, gen cancer şi HIV SIDA", a declarat Sorin Popescu, membru al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM)..

Potrivit producătorilor, bolnavii de SIDA vor avea coplată de 100 de lei lunar pentru tratamente. Producătorii susţin că noua compensare propusă de Casa Naţională nu respectă ghidurile terapeutice ale Ministerului Sănătăţii sau indicaţiile organizaţiilor internaţionale.

Preşedintele Casei Naţionale îi contrazice pe producători.

"Referitor la programul de oncologie şi de HIV SIDA, aceste tratamente sunt garantate că sunt gratuite. S-a pus problema de preţ de referinţă pentru licitaţiile naţionale, care urmează să aibă loc într-o lună, două. Până când lucrurile acestea se vor definitiva în urma licitaţiilor nimeni din aceşti bolnavi nu vor plăti medicamente, nu vor avea coplată mai bine zis la aceste medicament, a declarat Lucian Duţă, preşedintele CNAS.

Sursa: realitatea.net

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii