Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:02 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Sănătății "Este nevoie, cred, în fiecare judeţ de un centru de radioterapie"

ro

12 Oct, 2018 20:24 988 Marime text
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat vineri, la Satu Mare, că numărul aparatelor de radioterapie din ţară este insuficient şi, având în vedere că incidenţa bolilor oncologice a crescut foarte mult, ar fi nevoie de un astfel de centru în fiecare judeţ, scrie Agerpres.ro. 

"În ce priveşte radioterapia, anul trecut în noiembrie s-au semnat cinci contracte pentru cinci aparate noi, acceleratoare, unul la Baia Mare. Condiţia a fost să existe acel buncăr, construcţia.

Baia Mare a făcut-o din fondurile proprii, celelalte patru nu sunt finalizate, dar eu vă spun că se poate, probabil că n-au vrut. Am mai semnat o extindere de finanţare pentru încă 10 unităţi. O comisie formată din experţi austrieci a venit şi a stabilit siturile unde vor fi instalate aceste aparate.

Din păcate, nu sunt suficiente pentru România. Incidenţa cancerului a crescut foarte mult în ultima perioadă. Este nevoie, cred, în fiecare judeţ de un centru de radioterapie. Eu sper că şi zona privată va investi aici, în acest domeniu, astfel încât să putem acoperi această patologie care în acest moment este deficitară", a declarat ministrul.

Sorina Pintea a explicat că la înfiinţarea unor noi secţii propunerea trebuie să fie a spitalelor, urmând ca ministerul să aprobe noile structuri şi, după caz, să asigure finanţarea.

"Ministerul Sănătăţii aprobă înfiinţarea unor secţii sau unor structuri noi la propunerea spitalului, cu aprobarea Consiliului Judeţean şi a Direcţiei de Sănătate Publică. Spitalul propune, ministerul aprobă noua structură, iar dotarea se face din fondurile proprii ale spitalului, din finanţarea sau cofinanţarea spitalului judeţean, dacă Ministerul Sănătăţii acceptă să finanţeze o parte din investiţii", a mai spus ministrul. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii